Principalele direcţii de cooperare moldo-americană şi priorităţile dialogului strategic dintre cele două țări au fost discutate astăzi, la Washington, de prim-ministrul Pavel Filip și Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo.

 

Oficialii au evaluat situația privind securitatea regională în Europa de Est şi au evidenţiat importanţa colaborării dintre Republica Moldova şi SUA și a contracarării riscurilor de imixtiune externă.

 

Șeful Executivului a exprimat gratitudine pentru asistenţa constantă acordată de SUA în promovarea reformelor structurale şi a valorilor democratice în țara noastră, menționând drept priorități continuarea implementării Acordului de Asociere cu UE şi desfăşurarea unor alegeri transparente la expirarea mandatului actualului Parlament.

Premierul a  exprimat recunoștință pentru aportul părții americane în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, fapt care a contribuit la înregistrarea progreselor în formatul de negocieri „5+2”.

De asemenea, Pavel Filip a reconfirmat deschiderea autorităților de la Chișinău pentru amplificarea comunicării pe subiecte care vizează reformarea sistemului de apărare din țara noastră, consolidarea securității energetice și colaborarea pe filiera comercial-economică.

La rândul său, Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a agreat menținerea unui dialog activ cu oficialii din Republica Moldova în domeniul securității regionale.

Premierul Pavel Filip a declarat în timpul unei dezbateri la Washington că Guvernul său este afectat și el de decizia Curții Supreme de Justiție privind invalidarea alegerilor pentru postul de primar al Chișinăului. Dar Filip a afirmat că autoritățile politice nu aveau pârghii pentru a influența justiția, scrie Europa Liberă.

Vorbind la dezbaterea găzduită de Institutul Păcii din Statele Unite, el a respins drept „pripite” concluziile că PD ar avea de câștigat în urma invalidării. Dimpotrivă, a acuzat opoziția care protestează în stradă că ar căuta să obțină „dividende politice” înaintea apropiatelor alegeri parlamentare.

Filip a spus că și el are „multe întrebări” în legătură cu deciziile de invalidare, care ar arăta că „nu totul este bine în sistemul de justiție” în ciuda anilor de reforme.

„Nu văd logica acestor acțiuni (ale justiției) și cred că clasa politică folosește ceea ce s-a întâmplat în scopuri politice, pentru a acumula dividende înaintea alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc la sfârșitul acestui an”, a spus Filip.

Presat de reprezentanți ai diasporei și de corespondentul Europei Libere, Mike Eckel, să precizeze pe cine are în vedere, prim-ministrul a evitat un răspuns tranșant. Dar Filip a spus că numai nu guvernul său are de câștigat de pe urma „acestei decizii nefericite”.

Tot în consonanță cu Plahotniuc, Filip a mai afirmat că, după verdictul primei instanțe de invalidare a scrutinulu,i a fost contactat de către „reprezentanți ai partenerilor externi” cu sugestia că autoritățile mai au timp să repare această decizie „catastrofală” în timpul examinării cauzei la Curtea de Apel.

Dar Filip spune că a respins orice intervenție. „Ce trebuie să fac eu ca prim-ministru…, să telefonez judecătorul, să merg în instanță?… Petru că dacă începi să faci presiuni asupra instanței de judecată, acesta automat este un dosar penal”, a spus Filip.

Opoziția afirmă, însă, contrariul, spunând că, în realitate, puterea politică ar fi forțat de la bun început justișia să invalideze scrutinul, încă din prima instanță.

Plahotniuc și PD au „strangulat democrația, prin intermediul unor judecători corupți”, a spus Năstase marți dimineața, în timpul unor noi proteste la Chișinău. El și Sandu au promis „continuarea luptei” pentru a opri ceea ce numesc „regimul micului dictator”, avându-l în vedere pe liderul PD.