În urma retragerii Rusiei și SUA din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF), Ucraina intenționează să dezvolte noi tipuri de rachete, a anunțat președintele ucrainean Petro Poroshenko la o sesiune a consiliului de dezvoltare regională Cherkasy.

 

“Rusia a încălcat de facto Tratatul INF, iar SUA sa retras din punct de vedere legal și am fost eliberați și de anumite obligații pe care le-am respectat anterior. Nu mai suntem obligați de restricții în ceea ce privește raza de zbor a rachetelor noastre “, a declarat președintele ucrainean.

Poroșenko a subliniat că Kievul nu intenționează să “repete erorile memorandumului de la Budapesta”. Acest acord, semnat la 5 decembrie 1994 de liderii Ucrainei, SUA, Rusiei și Regatului Unit, a garantat integritatea teritorială a Ucrainei și, în schimb, Ucraina a trebuit să semneze Tratatul de neproliferare a armelor nucleare și să se dezică  de  arme nucleare din epoca sovietică.

“Avem nevoie de arme cu rachete de înaltă precizie cu o gamă mărită pentru a distruge țintele adânc în spatele inamicului. Acest lucru va face agresorul mai restricționat, iar apărarea noastră va fi mai sigură. Pentru mine, siguranța ucrainenilor este de cea mai mare importanță “, a spus Poroșenko.

La începutul lunii martie, Poroshenko a spus că Kievul este “înțelege” decizia SUA de a se retrage din Tratatul INF. “Considerăm că această decizie este justificată ca răspuns la situația actuală a securității, atât pe continentul european, cât și pe glob”, a spus Poroșenko, explicând poziția lui Kiev.

În decembrie 2018, ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak, a anunțat că Kievul intenționează să echipeze armata cu armament de precizie produs în țară în viitorul apropiat.