Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a afirmat ca presedintele venezuelan Nicolas Maduro era pregatit marti dimineata sa plece spre Cuba, inainte de a fi sfatuit de Rusia sa renunte.

 

 

„Era un avion pe pista, era pregatit sa plece marti dimineata, potrivit informatiilor noastre, dar rusii i-au spus sa ramana”, a declarata Mike Pompeo pentru CNN, precizand ca Maduro intentiona sa se refugieze la Havana.

Seful diplomatiei americane s-a referit la „numeroase discutii”, fara sa precizeze sursa informatiilor, care au permis Washingtonului sa traga concluzia ca „avionul lui Maduro era parcat pe pista si ca era pregatit sa decoleze”.

Jurnalistului de la CNN care l-a intrebat daca are de transmis vreun mesaj liderului socialist, fostul director al CIA a raspuns: „Incalzeste motoarele” avionului.

Daca Maduro nu pleaca, a avertizat demnitarul american, „consecintele pentru el si pentru cei care il protejeaza vor continua sa creasca”.

Potrivit sefului diplomatiei de la Washington, Statele Unite au avut „oportunitatea de a face cunoscut” Havanei ca este „inacceptabil” sa il „protejeze pe acest criminal”.

Mai devreme, presedintele american, Donald Trump, a indemnat Cuba sa inceteze sprijinul militar acordat regimului Nicolas Maduro, amenintand cu aplicarea unui embargo „total” asupra insulei situate in largul coastelor Floridei.

„Daca trupele si militiile cubaneze nu inceteaza imediat operatiunile lor militare si altele in scopul de a provoca moartea si a distruge Constitutia Venezuelei, un embargo deplin si total, precum si sanctiunile cele mai grave care exista vor fi impuse insulei Cuba”, a scris pe Twitter Donald Trump.

Presedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat marti noapte ca protestele conduse de liderii opozitiei Juan Guaido si Leopoldo Lopez au echivalat cu o incercare de lovitura de stat, dar eforturile lor au fost infrante.

„Vreau sa va felicit pentru atitudinea ferma, loiala si curajoasa cu care ati condus infrangerea grupului mic care a incercat sa umple Venezuela cu violenta”, a spus Maduro.

Maduro a declarat ca baza militara La Carlota din capitala Caracas, unde au avut loc ciocniri violente marti, nu a fost cucerita de cei care sprijina opozitia.

Mai mult de 70 de persoane care au fost ranite in ciocnirile dintre fortele loiale si protestatari ai regimului lui Maduro au fost duse la Centrul Medical Salud Chacao din Caracas, potrivit directorului spitalului.