Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a difuzat luni prima înregistrare video cu liderul său, Abu Bakr al-Baghdadi, după cea din 2014 publicată la câteva zile după declararea autointitulatului ‘califat’ în Irak şi Siria, transmit dpa şi Reuters, relatează Agerpres.

 

Înregistrarea, difuzată de divizia media a SI, Al-Furqan, îl arată pe Al-Baghdadi stând pe jos într-o cameră şi vorbind cu alţi militanţi, ale căror feţe sunt blurate.

Potrivit Reuters, în înregistrare, care durează 18 minute, Al-Baghdadi afirmă că gruparea SI va căuta să răzbune uciderea şi întemniţarea militanţilor săi. La începutul înregistrării apare scrisă o dată anterioară din cursul lunii aprilie. Autenticitatea şi data înregistrării nu au putut fi verificate din surse independente.

Nu este clar locul a fost realizată filmarea şi nu există informaţii despre locul exact unde se află în prezent Abu Bakr al-Baghdadi.

Bărbatul declară că ”bătălia pentru Baghouz este acum terminată”, o referire la ultima redută a grupării jihadistă căzută la 23 martie 2019 în estul Siriei.

Vorbind încet şi oprindu-se câteva secunde la jumătatea frazelor, el promite alte acţiuni ale SI ”după această bătălie”.

Nu este clar locul a fost realizată filmarea şi nu există informaţii despre locul exact unde se află în prezent Abu Bakr al-Baghdadi.

Ultimul mesaj atribuit lui Abu Bakr al-Baghdadi era o înregistrare audio difuzată în 2018.

Căderea ‘califatului’ Statului Islamic a fost anunţată la 23 martie, după cucerirea ultimului bastion al jihadiştilor din estul Siriei, la capătul unei ofensive a combatanţilor arabi şi kurzi din Forţele Democratice Siriene, susţinută de o coaliţie condusă de SUA.

Irakul a declarat victoria sa contra SI în decembrie 2017. SUA oferă 25 de milioane de dolari capturarea lui Aou Bakr al-Baghdadi.