CE a propus ieri, 29 mai, o creștere a cheltuielilor comunitare pentru țările din sudul continentului și mai puţin în țările din Europa Centrală și de Est.

Comisia Europeană a propus o creștere a cheltuielilor comunitare pentru țările din sudul continentului, precum Italia, care au fost confruntate cu valuri de refugiați și probleme economice grave, și să investească mai puţin în țările din Europa Centrală și de Est, potrivit Radio Europa Liberă.

Propunerea se află în bugetul pentru anii 2021 – 2027 al Uniunii. Este vorba de fonduri alocate în cadrul politicii de coeziune.

Dintre țările central și est-europene, Polonia va primi cei mai mulţi bani, adică 72,7 miliarde de euro, dar suma este mai mică decât cele peste 82 de miliarde care le sunt alocate acum, în cadrul actualului buget comunitar. Ungaria va primi cu 3 miliarde de euro mai puţin în noul buget, adică 20,2 miliarde de euro.

Italia va primi pentru dezvoltarea regiunilor ei cele mai sărace 43,4 miliarde, cu aproape 8 miliarde mai mult decât acum, Spania va primi 38,3 miliarde, cu 7 miliarde mai mult decât acum, iar Grecia va primi 21,6 miliarde, cu peste 4 miliarde mai mult.

Atât Ungaria, cât și Polonia au anunțat că nu doresc să accepte cotele de refugiați alocate de Uniunea Europeană.

Atât Orban, cât și Morawiecki au venit la putere datorită unor platforme politice care se opun imigrației, iar deciziile lor de a se opune planurilor UE le crează animozități cu Bruxelles.

“Aici, în Polonia, noi suntem cei care decidem cine poate veni aici și cine nu”, a declarat liderul polonez, adăugând că propunerile UE, care impun cote de refugiați Verdana, Geneva, lovesc în fundamentul suveranității naționale”.

În același timp, el și-a reiterat disponibilitatea de a acorda ajutor celor care sunt afectați de război și sărăcie, însă Polonia va acorda ajutor acolo unde este nevoie, fără a accepta refugiați.

“În această chestiune, suveranitatea noastră națională este fundamentală pentru noi”

Completându-l premierul ungar Viktor Orban a spus: ”

Avem și noi inimă, nu avem pietre în loc de inimă. Suntem un popor creștin. Știm ce înseamnă un angajament, ce înseamnă un ajutor. Însă noi nu putem să ajutăm pe cineva distrugând propria noastră țară, în același timp”.