Statele Unite trimit aproape 3.000 de trupe suplimentare in Orientul Mijlociu din a 82-a Divizie aeriana, ca masura de precautie pe fondul amenintarilor tot mai mari la adresa fortelor americane din regiune, a anuntat vineri Pentagonul, potrivit Reuters, citata de Mediafax.

Un inalt oficial al SUA, vorbind in conditii de anonimat, a declarat ca sunt de asemenea cantarite detasari suplimentare de trupe din SUA, inclusiv trimiterea de elemente ale Brigazii Aeriene 173 din Europa pentru activitati precum protectia ambasadei sale din Liban.

Iranul a promis razbunare dupa ce in urma unui atac aerian american in Bagdad a fost ucis vineri Qassem Soleimani, cel mai de seama comandant militar al Teheranului si arhitectul influentei iraniene in crestere in Orientul Mijlociu.

Atacul de peste noapte, autorizat de presedintele Donald Trump, a reprezentat o escaladare dramatica intr-un „razboi din umbra” in Orientul Mijlociu intre Iran si Statele Unite si aliatii sai, in principal Israel si Arabia Saudita.

Presedintele american, Donald Trump, a afirmat vineri ca nu doreste o „schimbare de regim” la Teheran dupa eliminarea generalului iranian Qasem Soleimani pe care l-a descris ca „teroristul numarul unu” din lume, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Afirmand ca a actionat pentru „a opri” un razboi, nu pentru a incepe altul, Donald Trump a afirmat ca generalul Qasem Soleimani pregatea atacuri „iminente” contra diplomatilor si militarilor americani.

„Soleimani a facut din moartea oamenilor nevinovati o pasiune respingatoare”, a declarat el inainte de a lansa un avertisment „teroristilor” care ataca americani.

„Va vom gasi. Va vom elimina. Ii aparam intotdeauna pe diplomatii, soldatii nostri, pe toti americanii si pe aliatii nostri”, a mai spus presedintele american, aflat in vacanta la clubul sau Mar-a-Lago din Florida.