Uniunea Europeană a alocat Republicii Moldova asistență financiară în valoare de 60 de milioane de euro.Banii sunt meniți să atenueze impactul socio-economic al creșterii prețurilor la gaze, în special pentru grupurile vulnerabile.

Potrivit unui comunicat de presă publicat de Delegația Uniunii Europene la Chișinău, banii furnizați de UE vor ajuta iarna sute de mii de gospodării moldovenești prin reducerea tarifelor la gaz și a facturilor la încălzire.

Acțiunea va contribui, de asemenea, la redresarea socio-economică pe termen lung, la eficiența energetică și la securitatea Republicii Moldova pentru a crește rezistența la crize similare în viitor.

Potrivit Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, această asistență merge mână în mână cu alte asistențe UE în sectorul energetic și face parte dintr-un efort cuprinzător al UE de a sprijini reformele sectorului energetic în Moldova.

Inițiativele recente includ detașarea experților în domeniul energetic la Chișinău, un program major de eficiență energetică implementat împreună cu Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și dialogul energetic la nivel înalt UE-Moldova, care a fost lansat în luna octombrie a acestui an.