Tiraspolul pregăteşte măsuri de răspuns în legătură cu organizarea controlului comun, moldo-ucrainean la frontieră.

Aşa-numitul Consiliu Suprem de Securitate al regiunii transnistrene s-a întrunit în legătură cu organizarea controlului comun, moldo-ucrainean, la frontiera transnistreano-ucraineană. Vadim Krasnoselski a catalogat aceste acţiuni drept o acţiune de blocare a regiunii şi a transmis membrilor aşa-numitului Consiliu de Securitate să-şi consolideze eforturile pentru a elabora măsuri de răspuns.

Iar aşa-numitul ministrul al Afacerilor Externe a vorbit despre posibilele riscuri pe care le implică decizia luată de Republica Moldova şi Ucraina. Este vorba despre restricţionarea importului de mărfuri supuse controlului veterinar şi fitosanitar, în legătură cu lipsa unui mecanism de prelucrare a acestei categorii; probleme cu furnizarea de medicamente (în primul rând, este necesar să se obţină o licenţă din Republica Moldova, pe de altă parte, intervalul permis pentru punerea în aplicare a medicamentelor în regiunea transnistreană şi Republica Moldova sunt diferite); ceea ce va genera creşterea costurilor financiare şi de timp asociate cu vama triplă.

Vadim Krasnoselski a declarat că nu poate permite “o astfel de lovitură”. El a atras atenţia asupra faptului că acum este vorba despre un singur punct de control, iar pe termen lung o situaţie similară se poate dezvolta şi la celelalte puncte.

La finalul reuniunii a fost întocmită o scrisoare oficială adresată tuturor participanţilor la formatul “5 + 2” cu informaţii despre situaţia actuală şi s-a propus imediat să se ţină o întâlnire a reprezentanţilor politici dedicaţi problemei controlului vamal comun.