Dodon vrea ca pe fiecare primărie din R. Moldova să aibă și câte un drapel statalist, așa numit „steag istoric al Moldovei”.

Dodon a comunicat despre aceasta pe pagina sa de Facebook.

27 aprilie – Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova.

Am venit cu inițiativa ca, începînd cu ziua de mîine, să transmitem fiecărei primarii din țară cîte un Drapel de Stat, dar și drapelul istoric al lui Ștefan cel Mare și Sfînt.

Săptămâna precedentă, Comisia Națională de Heraldică de pe lîngă Președintele Republicii Moldova a aprobat conferirea statutului legal de simbol național istoric al Republicii Moldova drapelului purtat de Ștefan cel Mare în ziua de 12 septembrie 1485. Iar eu am înaintat în acest sens inițiativa legislativă pentru completarea Legii nr. 217/2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova (Drapelul istoric).

Primele drapele vor fi propuse celor 300 de localități care au semnat declarații pentru menținerea statalității și independenței Republicii Moldova. Ulterior, drapelul istoric va fi repartizat în celelalte localități ale țării.

Țin să subliniez că drapelele istorice, în calitate de simboluri naționale, își găsesc reglementarea în legislația mai multor state, cum ar fi: Lituania, Bulgaria, Croația, Finlanda, Grecia, Letonia etc. Reiterez că această inițiativă nu are intenția de a schimba Drapelul de Stat al Republicii Moldova, ci doar de a recunoaște drapelul nostru istoric, fiindcă el este parte a istoriei Moldovei, care, pînă la urmă, nu ne lasă să uităm de rădăcinile moldovenilor.

Prin această inițiativă legislativă, dorim să sporim interesul societății față de istoria și cultura Moldovei, să contribuim la cultivarea spiritului patriotic al cetățenilor și la consolidarea statalității Republicii Moldova.