La 11 ianuarie 2022 Victor Chirilă, și-a prezentat scrisorile de acreditare în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în România E.S. dlui Klaus Werner Iohannis, Președinte al României.

În cadrul întrevederii de la Palatul Cotroceni, Președintele Iohannis a menționat că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București, forțele politice române fiind dedicate consolidării parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi avansării proceselor de reformă. Șeful statului român a ținut să sublinieze că România şi Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică – comunitatea de limbă, cultură și istorie.
Un subiect distinct al discuțiilor de la Palatul Cotroceni a fost inițierea unor noi proiecte, pe lângă cele existente. Președintele Iohannis a menționat necesitatea unei conlucrări mai ample între ministerele de resort din ambele țări, astfel încât să fie create interacțiuni pe multiple zone, iar ”lucrurile să fie puse pe note”. Este necesar ”să trecem de la faza declarațiilor la fapte concrete”, a subliniat șeful statului român. În acest sens, Președintele Iohannis s-a arătat încrezător, că reuniunea celor două guverne, preconizată pentru începutul acestui an, va da un impuls nou în colaborarea bilaterală.
La rândul său ambasadorul Victor Chirilă a apreciat înalt evoluțiile relațiilor bilaterale, atât politice, cât și economice, menționând că este necesară implementarea Parteneriatului strategic între ambele țări acesta fiind, în opinia ambasadorului Chirilă, sinonimul integrării europene a țării noastre. Ambasadorul Republicii Moldova a menționat necesitatea definitivării mai multor documente bilaterale, în special a Acordului de asistență tehnică nerambursabilă, care ar putea fi semnate în cadrul reuniunii celor două executive.
Președintele României Klaus Werner Iohannis i-a urat succes Ambasadorului Republicii Moldova Victor Chirilă în activitate, asigurându-l de tot sprijinul necesar din partea administrației prezidențiale și executivului de la București.