Potrivit analistului politic și economic Petrisor Peiu, România și Republica Moldova trebuie să introducă principiul reunificării în constituție, așa cum au făcut cele două state coreene.

     „Existența a două state cu o puternică majoritate românească nu este singura din lume. Avem state chineze, două state coreene, avem două state germane. În cazul nostru, este singurul caz cunoscut din istoria omenirii în care două state nu acceptă, la nivelul Constituției, la nivel declarativ, un obiectiv de uniune. Ne putem uita la Coreea de Sud și Coreea de Nord, care au principiul reunificării în constituțiile lor. Seul are un minister de reunificare care se ocupă nu numai de munca academică, ci și de pașii și procedurile practice. Este același lucru în China și Germania, care este în prezent singurul model finalizat ”, a spus el într-un interviu cu Rádio Guerrilla. …

     Potrivit analistului, dacă tonul este dat de România și Republica Moldova este de acord cu acest lucru, sentimentul sindical se va intensifica.

     „Dar trebuie să înțelegem că putem recunoaște acest principiu numai în actele fundamentale ale celor două state. Trebuie să avem un limbaj comun ”, a adăugat Pei.

     În cadrul discuției, expertul a mai menționat că există o modă veche în România de a demoniza sindicatele și liderii de sindicat.

     „Aceiași oameni care au lucrat foarte bine cu Plahotniuc și Filat aici au creat sentimentul că sindicatele sunt persoane fierbinți care vor să supere echilibrul etnic fragil. Pe de altă parte, este exact ceea ce se întâmplă acum, aceiași oameni și instituții care l-au criticat pe Ghimpu și unioniștii din jurul său, printre care Dorin Chirtoacă și Valeriu Munteanu, care critică acum partidul GOLD ”, a conchis Petrișor Pei.