Premierul Republicii Moldova , Pavel Filip , a participat la conferința de securitate de la Munchen , unde a vorbit despre vectorul  de dezvoltare a țării și preocupările pe plan extern.

Filip a făcut totalurile întrunirii pe pagina sa de Facebook :

 Am vorbit la Conferința pe probleme de securitate de la Munchen despre nevoia Europei de Est de predictibilitate, stabilitate și necesitatea unei strategii comune de dezvoltare. Acestea se pot obține doar prin dialog deschis, cooperare, dar și cu ajutorul partenerilor noștri din UE și SUA. Republica Moldova a făcut pași importanți pentru a depăși provocările pe care le întâmpină, dar știm că încă mai avem de lucru, atât pe plan intern, cât și extern. Avem în continuare o relație complicată cu Federația Rusă. Noi ne dorim să găsim un echilibru în această relație, care să fie bazată pe cooperare și respect reciproc. Să nu implice presiuni și să lucrăm împreună pentru a găsi soluții la toate problemele.

Relațiile cu Federația Rusă s-au complicat după  semnarea acordului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeana. Rusia face presiuni politice și economice pentru a menține Republica Moldova în sfera sa de influiență , ultimul subiect fierbinte fiind legea anti-propagandă care prevede combaterea propagandei străine şi care a stârnit nemulțumirea ruşilor.