Republica Moldova va decreta mobilizarea în cazul în care războiul din Ucraina se va schimba radical, iar ostilitățile s-ar apropia de granițele sale sau duc la o creștere puternică a fluxului de refugiați, a declarat, marți, ministrul apărării din guvernul de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR Moldova, conform radiochisinau.md.

 

„Pentru a trece la un așa scenariu, trebuie să fie niște schimbări radicale, în primul rând, pe frontul din Ucraina. Ceea ce ar însemna că acțiunile militare ar fi foarte aproape de hotarele Republicii Moldova, respectiv ar fi niște schimbări ce țin de migrarea refugiaților, ceea ce ar fi resimțit pentru o mișcare masivă a forțelor militare în zonele de operații.

Și atunci ar fi clar că și noi o să fim nevoiți să întreprindem măsurile respective pentru a reacționa adecvat la scenariu Nu o să așteptăm până la ultima zi când o să fie deja târziu”, a spus ministrul Apărării.

Potrivit acestuia, un sistem închegat care să asigure securitatea spațiului aerian al Republicii Moldova costă miliarde de euro și construirea acestuia ar dura de la 3 până la 7 ani.

Este un sistem destul de complicat care se creează reieșind din teritoriu și relieful a fiecărei țări în parte. Noi avem studiu destul de dezvoltat detaliat de partenerii occidentali. Începând din anul 2009 când au fost întreprinse măsuri de readucere în stare de funcțiune a sistemului național de apărare antiaeriană. Aceste date ne arată necesitatea de mai multe sisteme de radare la diferite înălțimi și cu posibilitatea de acoperire a teritoriului național, inclusiv și a teritoriului adiacent până la distanța de circa 200-250 km. Ce ține de capacitatea de intervenție, iarăși se eșalonează la nivel tactic, operațional și strategic și respectiv impune achiziționarea sau dotarea cu diferite sisteme. Nivel tactic vorbim despre rachete de distanță mică și medie, la nivel operativ cu o distanță de 40-80 de km și la nivel strategic niște sisteme mai performante ce ar depăși 200 de km. Acestea ar fi niște costuri colosale care R. Moldova nu și-ar permite într-un timp scurt să acopere tot aceasta, respectiv trebuie să fie lansate niște programe de înzestrare de lungă durată, eșalonate și coordonate în timp și finanțe,” a declarat Anatolie Nosatîi.