Peste 10.000 de persoane au protestat din nou în Moscova împotriva reformei pensiilor propusă de preşedintele Vladimir Putin, după ce liderul a făcut „câteva concesii” privind prevederile iniţiale ale legii, relatează BBC.

 

Pe lângă protestul din Moscova, cetăţenii au organizat manifestaţii în mai multe oraşe ale ţării.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri că va modifica prevederile iniţiale pentru legea pensiilor, în urma protestelor organizate de cetăţenii nemulţumiţi de majorarea vârstei de pensionare.

Într-o apariţie televizată, Vladimir Putin a anunţat că vârsta de pensionare va creşte de la 55 de ani la 60, nu la 63, cum era prevăzut în legea iniţială. Pentru bărbaţi, vârsta de pensionare va creşte de la 60 la 65 de ani, conform propunerii iniţiale.

Preşedintele rus a declarat că reforma pensiilor este necesară deoarece numărul cetăţenilor cu vârsta necesară pentru muncă este în scădere.

Uniunile sindicaliştilor au criticat reforma, spunând că este posibil ca mulţi oameni să nu mai trăiască suficient pentru a-şi primi pensiile.

În Rusia, speranţa de viaţă pentru bărbaţi este de 66 de ani, iar pentru femei 77 de ani, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale de Sănătate.

Protestele majore desfăşurate în ultima perioadă împotriva modificării legislative i-au scăzut popularitatea lui Putin de la 80% la doar 64%, se arată într-un sondaj naţional realizat de VTsIOM.

Sursa: MEDIAFAX