După incidentele de ieri, unioniştii au revenit, astăzi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) şi s-au prins într-o horă. Ei au încheiat astfel Marşul Centenarului ce a pornit de la Alba Iulia.

Participanţii spun că autocarele reţinute de poliţie, în urma manifestaţiilor de ieri, le-au fost returnate aproape de miezul nopţii, iar mulţi unionişti au fost forţaţi să părăsească Moldova.
Oamenii legii spun că au acţionat conform legii. Între timp, Serviciul protecţie internă şi anticorupţie al MAI a demarat o anchetă privind acţiunile poliţiştilor în timpul marşului, relatează Mesager.
„Este o Horă a Unirii pe care noi o jucăm de fiecare dată, la orice manifestaţie unionistă. Încheiem practic în acest fel Marşul Centenarului. Vrem să transmitem tuturor că acţiunile noastre pentru unire vor continua în Anul Centenar. Şi în scriptură este scris, din zori şi până-n noapte, să fie la un loc frate cu frate. Ne-au dezbinat hoardele. Rugăm să nu mai avem hotar la Prut”, spun participanţii la horă.

Iniţiativa unioniştilor vine după ce ieri, participanţii Marşului Centenar s-au reunit în PMAN pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire, însă adunarea a fost întreruptă după ce trei autocare au fost reţinute de către oamenii legii. Unioniştii spun că maşinile le-au fost returnate aproape de miezul nopţii, iar o parte dintre participanţi au fost forţaţi să părăsească ţara.

„La 23:20 au adus autocarele noastre şi ne-au încărcat într-un mod abuziv pe jumătate dintre participanţii la marş şi i-au trimis peste Prut. I-au escortat cu poliţie, cu carabinieri. Au plecat în jur la  35-40 de persoane. La noi autorizaţia era până la ora 23:00. Respectiv, la ora 23:00 au intrat mascaţii şi am fost alungaţi. Astăzi am venit să fim solidari cu cei care au fost expulzaţi în România”, susţin unioniştii.

Inspectoratul General al Poliţiei neagă acuzaţiile şi afirmă că participanţii nu au fost forţaţi, ci însoţiţi spre vamă de poliţişti. Oamenii legii mai declară că nu le-au permis ieri participanţilor să aducă autocarele în Piaţă, din motive de securitate. Potrivit oamenilor legii, blocarea drumului Chişinău-Străşeni a constituit o acţiune ilegală.

„Noi i-am informat că vrem să venim cu această expoziţie în PMAN şi acţiunile ulterioare ale forţelor de ordine demonstrează că ele au manipulat”, a declarat Constantin Codreanu, deputat, Parlamentul României.

Astăzi, Serviciul protecţie internă şi anticorupţie al MAI a anunţat că a demarat o anchetă privind acţiunile poliţiştilor în timpul Marşului Centenar. Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniță, a îndemnat unioniştii să respecte legislaţia Republicii Moldova şi să nu se lase antrenaţi în acţiuni provocatoare. Participanţii la Marşul Centenar au străbătut pe jos 1300 de km şi au trecut prin locurile importante pentru reîntregirea neamului românesc.