BMD-4M armored assault vehicles at Alabino during a rehearsal of the upcoming 9 May Victory Day Parade in Moscow, Russia on April 22, 2015. Photo by Sergei Savostyanov/TASS/ABACAUSA.COM

Un sondaj privind securitatea Moldovei arată că cetățenii țării consideră Rusia principala amenințare la adresa țării.

Aproape fiecare al treilea cetățean moldovean consideră că Rusia reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova, spun datele unui studiu făcut de Magenta Consulting.

Cea de-a doua țară care, în opinia cetățenilor, este o amenințare pentru Republica Moldova este SUA, 14% dintre cetățeni au susținut că SUA este o amenințare.

Cetățenii care spun că Rusia este o amenințare sunt bărbații (40%, față de 26% femei), tinerii (42%, față de 30% cetățeni de alte vârste) și cetățenii care nu urmăresc media rusă (43%, în comparație cu 20% care urmăresc mass-media din Rusia), precum și cei care se declară români (72%).

Cetățenii de etnie rusă și ucraineană sunt mai predispuși să spună că Statele Unite ale Americii reprezintă un risc (25-28%, față de 7% dintre cei care se declară români și 11% din cei care se declară moldoveni).