Noam Chomsky este profesor de lingvistică la Massachusetts Institute of Technology, lingvist, filosof, activist social, autor de cărți și analist politic considerat unul dintre cei mai proeminenți gânditori ai timpului nostru, spune El Club de los Libros Perdidos.

 

Cărțile sale au fost distribuite în toată lumea. Deosebit de popular este lista sa de modalități de manipulare a conștiinței umane, care sunt folosite de mass-media și guverne.

 

1. Distragerea atenției.

 

Principalul element al managementului social este de a abate atenția oamenilor de la problemele și deciziile importante luate de cercurile de conducere politice și economice, prin saturarea constantă a spațiului informațional cu mesaje nesemnificative.

 

Tehnica de distragere a atenției este esențială pentru a împiedica cetățenii să dobândească cunoștințe importante în domeniul mișcărilor filosofice moderne, științe avansate, economie, psihologie, neurobiologie și cibernetică.

 

În schimb, spațiul informațional este plin de știri despre sporturi, spectacole, misticism și alte componente de informații bazate pe instincte umane relicte de la erotism la pornografie dură și de la povești de săpun de zi cu zi la moduri discutabile de profit ușor și rapid.

 

2. Problemă – Reacție – Soluție.

 

Se creează o problemă, un fel de „situație” calculată pentru a evoca o anumită reacție în rândul populației, astfel încât ea însăși să necesite adoptarea măsurilor necesare cercurilor conducătoare.

 

De exemplu, permiteți violenței urbane să spiraleze sau să organizeze atacuri sângeroase pentru a determina cetățenii să solicite legi și politici de securitate mai puternice care încalcă libertățile civile.

 

Sau provoacă un fel de criză economică, teroristă sau provocată de om, pentru a forța oamenii în mintea lor să ia măsuri pentru a elimina consecințele acesteia, deși cu încălcarea drepturilor lor sociale, ca „rău necesar”. Dar trebuie să înțelegeți că crizele nu se nasc singure.

 

3. Gradualitate.

 

Pentru a realiza adoptarea oricărei măsuri nepopulare, este suficient să o introducem treptat, zi de zi, an de an. Așa s-au impus în mod fundamental condiții socio-economice noi (neoliberalismul) la nivel global în anii 1980 și 1990.

 

Minimizarea funcțiilor statului, privatizare, incertitudine, instabilitate, șomaj masiv, salarii care nu mai oferă o viață decentă. Dacă toate acestea s-ar întâmpla în același timp, cu siguranță ar duce la o revoluție.

 

4. Amânarea executării.

 

O altă modalitate de a promova o decizie nepopulară este de a o prezenta ca „dureroasă și necesară” și de a obține consimțământul cetățenilor în momentul de față pentru a o implementa în viitor. Este mult mai ușor să faci sacrificii în viitor decât în ​​prezent.

 

În primul rând, pentru că nu se va întâmpla imediat. În al doilea rând, pentru că oamenii din masa lor sunt înclinați întotdeauna să prețuiască speranțe naive că „mâine totul se va schimba în bine” și că sacrificiile cerute de la ei vor fi evitate. Acest lucru oferă cetățenilor mai mult timp să se obișnuiască cu ideea schimbării și să o accepte cu umilință când vine momentul.

 

5. Infantilizarea oamenilor.

 

Majoritatea discursurilor de propagandă destinate publicului larg folosesc raționamente, caractere, cuvinte și intonație ca și cum ar fi copii de vârstă școlară cu întârzieri în dezvoltare sau persoane cu dizabilități psihice.

 

Cu cât cineva încearcă mai mult să-l inducă în eroare pe ascultător, cu atât încearcă să folosească tipare de vorbire infantile. De ce?

Dacă cineva se adresează unei persoane ca și cum ar fi avut 12 ani, atunci din cauza sugestibilității, răspunsul sau reacția acestei persoane va lipsi și de o evaluare critică, care este tipică pentru copii.

 

6. Accent pe emoții.

 

Influențarea emoțiilor este o tehnică clasică de programare neurolingvistică, menită să blocheze capacitatea oamenilor de a analiza rațional și, în cele din urmă, de a înțelege critic ceea ce se întâmplă.

 

Pe de altă parte, utilizarea factorului emoțional vă permite să deschideți ușa către subconștient pentru a introduce gânduri, dorințe, frici, frici, constrângeri sau modele stabile de comportament acolo. Vrajile despre cât de crud este terorismul, cât de nedrept este guvernul, cum suferă cei flămânzi și umiliți, lasă în culise adevăratele motive pentru ceea ce se întâmplă. Emoțiile sunt dușmanul logicii.

 

7. Debilizarea populației.

 

O strategie importantă este asigurarea faptului că oamenii devin incapabili să înțeleagă tehnicile și metodele folosite pentru a le controla și a le îndrepta în voia lor.

 

Calitatea educației oferite claselor sociale inferioare ar trebui să fie cât se poate de mediocru, astfel încât ignoranța care separă clasele sociale inferioare de clasele superioare să rămână la un nivel pe care clasele inferioare nu îl pot depăși.

 

8. Promovarea modei pentru mediocritate.

 

Autoritățile încearcă să introducă ideea că este la modă să fii prost, vulgar și prost educat. Această metodă este inseparabilă de cea anterioară, întrucât totul mediocru în lumea modernă apare în cantități uriașe în toate sferele sociale – de la religie și știință la artă și politică.

 

Scandalurile, ziarele galbene, vrăjitoria și magia, umorul dubios și acțiunile populiste sunt toate utile pentru atingerea unui singur scop: împiedicarea oamenilor să aibă ocazia de a-și extinde conștiința către vastele întinderi ale lumii reale.

 

9. Cultivarea sentimentelor de vinovăție.

 

O altă sarcină este de a face o persoană să creadă că numai ea este de vină pentru propriile nenorociri, care apar din cauza lipsei sale de capacități mentale, abilități sau eforturi.

 

Drept urmare, în loc să se răzvrătească împotriva sistemului economic, o persoană începe să se angajeze în deprecierea de sine, învinuindu-se pentru tot ceea ce cauzează o depresie, ducând, printre altele, la inacțiune.

 

10. Cunoaștere excelentă a naturii umane.

 

În ultimii 50 de ani, progresele în dezvoltarea științei au dus la formarea unui decalaj crescând între cunoștințele oamenilor obișnuiți și informațiile pe care clasele conducătoare le posedă și le folosesc.

 

Datorită biologiei, neurobiologiei și psihologiei aplicate, sistemul a primit la dispoziția sa cunoștințe avansate despre o persoană atât în ​​domeniul fiziologiei, cât și al psihicului. Sistemul a reușit să învețe mai multe despre o persoană obișnuită decât știe despre sine.

 

Aceasta înseamnă că, în majoritatea cazurilor, sistemul are mai multă putere și mai mult control asupra oamenilor decât ei înșiși.