Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene(MAEIE) al Republicii Moldova l-a convocat, miercuri,  pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, căruia i-a fost înmânată o notă de protest, în legătură cu tergiversarea accesului delegației la cetățenii moldoveni eliberați din prizonieratul taliban în Afganistan și care se află acum la Moscova.

 

Informația a fost comunicată pentru Radio Chișinău de către purtătorul de cuvânt al MAEIE, Alexandru Roitman. MAEIE susține că autoritățile Federației Ruse continuă să tergiverseze accesul delegației moldovenești la cetățenii Republicii Moldova, refuză să comunice informația privind locul aflării lor, starea de sănătate, calificând această atitudine drept o provocare deliberată, care prejudiciază serios relațiile bilaterale.

Ambasadorului rus i-a fost transmisă îngrijorarea că acestă situaţie riscă să devină una dramatică cu interferențe politice inadmisibile, prin care anumite persoane politice din Moldova ar încerca să se folosească de aceasta în scopuri politice.

Delegația MAEIE a plecat la Moscova pe 11 februarie pentru a le acorda asistența necesară cetățenilor moldoveni eliberați din prizonierat în Afganistan, precum şi pentru a efectua procedurile necesare revenirii acestora în Republica Moldova.