Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene îşi arată indignarea faţă de comportamentul provocator al trupelor ruse ce au ocupat regiunea transnistreană.

Îngrijorarea autorităţilor din Republica Moldova în acest sens este sporită şi de faptul că în exerciţiile desfăşurate de către Grupul Operativ de Trupe Ruse  (GOTR) sunt antrenate şi structurile de forţă ale regimului secesionist de la Tiraspol.

MAEIE condamnă cu vehemenţă astfel de activităţi militare, care nu pot fi percepute altfel decât o ameninţare directă şi brutală la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă.

MAEIE a amintit şi despre angajamentul Federaţiei Ruse de a-şi retrage trupele sale de pe teritoriul Republicii Moldova, în particular, de cel fixat în Acordul privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la Moscova la 21 iulie 1992.

În acelaşi context, MAEIE reiterează demersul autorităţilor din Republica Moldova cu privire la necesitatea retragerii necondiţionate a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi demarării unor discuţii privind transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

Armata rusă care a ocupat zona transnistriană în războiul din 1992 este prima piedică spre calea europeana a R.Moldova , dar și spre o eventualitate unire cu România.