Consilierii lui Șor din Consiliul Raional Orhei azi au marcat  data ”eliberării  Orheiului de sub fascismul românesc” , insinuând operațiunea Uman-Botoșani, în care armata sovietică ocupă din nou Orheiul și împinge administrarea românească peste Prut.

Consilierii lui Șor operează cu o istoriografie sovietică și aduce ofense atât statului Român cât și victimelor regimului comunist instaurat după ocuparea Basarabiei.

Basarabia a fost ocupată de URSS în urma pactului Ribbentrop-Molotov în 1939 apoi eliberată de România în 1941 și iarăși ocupată de sovietici în 1944.

Amintim că  Președintele raionului Orhei, reprezentantul Partidului „ȘOR”, Dinu Țurcanu, a solicitat includerea pe agenda ședinței comune a guvernelor României și Republicii Moldova a subiectului privind deschiderea unei extensii a Universității din Iași la Orhei.

Când este vorba despre România care aduce beneficii materiale R.Moldova reprezentanții partidului Șor caută să obțină beneficii pe care să le monetizeze electoral, dar în rest sunt românofobi care se folosesc de propaganda sovietică pentru a acuza statul Român de ocupație.

Parlamentarii lui Șor au menționat într-o întrevedere cu Ambasadorul Daniel Ioniță că, în raionul Orhei, datorită spijinului României, sunt reparate și dotate 10 instituții de învățământ preșcolar, pentru care au fost alocate în total 1,6 milioane de lei. De asemenea, de un suport substanțial are parte și Spitalul raional Orhei, pentru care România a acordat 492,2 mii de euro, în cadrul unui amplu proiect de modernizare.

Dualitatea partidului Șor legat de România nu e la prima abatere, aceștia se încurcă în declarații mergând pe retorica istoriografiei sovietice legată de România, totodată caută să obțină cât mai multe beneficii de la Statul Român, care sperăm că vede aceste abateri de la bunul simț și nu va mai oferi suport acestor funcționari hrăpăreți și ipocriți.