Ideea unei reţele 5G este menită să răspundă ameninţării constituite de China la adresa securităţii cibernetice şi economice a SUA.

Echipa de securitate naţională a preşedintelui american Donald Trump caută opţiuni pentru a contracara ameninţarea spionajului chinez asupra telecomunicaţiilor americane, printre variantele luate în calcul fiind construirea unei reţele wireless 5G super-rapide, a declarat pentru Reuters un oficial de rang înalt al administraţiei, confirmând o informaţie a site-ului Axios.com.

Potrivit oficialului, opţiunea este dezbătută la un nivel inferior al administraţiei şi va fi prezentată în termen de 6-8 luni preşedintelui Donald Trump.

În această lună, compania AT&T a fost obligată să renunţe la planul de a le oferi clienţilor telefoane fabricate de gigantul chinez Huawei, după ce mai mulţi membri ai Congresului au făcut lobby împotriva acestei intenţii pe lângă autorităţile federale de reglementare.

De asemenea, guvernul a blocat, din raţiuni de securitate naţională, o serie de achiziţii chineze, printre care cea a companiei MoneyGram International de către Ant Financial.

”Vrem să construim o reţea astfel încât chinezii să nu ne poată asculta convorbirile. Trebuie să avem o reţea sigură care să nu le permită actorilor rău-intenţionaţi să pătrundă. Trebuie, de asemenea, să ne asigurăm că nu vor prelua chinezii piaţa şi nu vor scoate din competiţie toate reţelele non-5G”, a declarat oficialul citat de Reuters.

Companii mari de telecomunicaţii au cheltuit miliarde de dolari pentru a achiziţiona spectru de frecvenţă pentru lansarea de reţele 5G şi nu este clar deocamdată dacă guvernul SUA va avea la dispoziţie suficient spectru de frecvenţe pentru a-şi construi propria reţea G5.

Anul trecut, T-Mobile US Inc. a cheltuit 8 miliarde de dolari şi Dish Network Corp. 6,2 miliarde de dolari pentru a-şi asigura cea mai mare parte a spectrului de frecvenţe scoase la licitaţie de guvernul american prin Comisia federală pentru comunicaţii.

Operatorii americani se află deja în plin proces de stabilire a standardelor pentru 5G, în prezent desfăşurându-se teste.

Potrivit oficialului, o altă opţiune luată în calcul este construirea unei reţele 5G de către un consorţiu sau de către operatori wireless.

Informeaza Agerpres