Președintele ucrainean Petro Poroșenko a semnat decretul prin care a impus sancțiuni împotriva Uzinei Metalurgice de la Râbnița, care vor fi valabile pentru o perioadă de 3 ani. Potrivit censor.net.ua, decretul vizează circa 1.700 de persoane și mai mult de 750 de companii, majoritatea din Rusia.

Radio Chișinău, citând Cesnor, precizează că sancțiunile se vor referi la blocarea activelor, restricționarea operațiunilor comerciale, interzicerea exportului de capital peste hotarele Ucrainei, precum și a accesului la achiziții publice.

De asemenea, sancțiunile prevăd și instituirea anumitor obligațiuni economice și financiare. Anterior, Oleksandr Kalenkov, președintele asociației companiilor metalurgice „Ukrmetallurgprom”, a solicitat autorităților de la Kiev interzicerea exportului de metale negre în regiunea transnistreană, volumul livrat reprezentând 20% din producția totală.

Acesta a argumentat prin faptul că aceste metale sunt prelucrate și exportate pe aceleași piețe unde livrează companiile ucrainene, creându-se astfel o concurență neloială, deoarece costul producției este cu mult mai mic din cauza că nu achită pentru gaz și energie electrică.

Uzina Metalurgică de la Râbnița, controlată de administrația ilegală de la Tiraspol, și-a dublat, în primele trei luni ale anului curent, volumul de producție, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit sursei citate.