În acest weekend, în Comrat, s-a desfășurat o campanie de agitație pentru „recunoașterea prăbușirii URSS ca fiind ilegal” și pentru „refacerea granițelor URSS în conformitate cu rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial”. Agitatorii din cadrul asociației politice de extremă dreaptă rusă Mișcarea de Eliberare Națională (NOM) s-au apropiat de trecători, le-au spus că „Moldova este o colonie americană” și s-au oferit să semneze o petiție, care ar fi apoi înaintată instanței din Federația Rusă, astfel încât succesorul URSS (RF) „a înaintat un ultimatum din partea Statelor Unite cerând ca teritoriul URSS să fie eliberat de prezența ilegală a Statelor Unite și a NATO în scurt timp, notează Nokta.md.

 

Mișcarea de Eliberare Națională ( NOD ) este o asociație politică rusă de extremă-dreaptă cu filiale în toate țările fostei Uniuni Sovietice.

Ca scop, NOD stabilește restabilirea suveranității fostelor republici ale URSS. Mișcarea reprezintă cursul național și integritatea teritorială a statelor din cadrul granițelor anului 1945. Site-ul oficial al mișcării răspândește o teorie a conspirației (teoria conspirației) despre „dependența colonială a republicilor URSS de Statele Unite ale Americii”, „autoritățile lor sunt sub controlul Statelor Unite” și „acoperă corupția din Occident. ”. A scăpa de aceste fenomene ale țărilor care făceau parte din Uniunea Sovietică este scopul principal al mișcării.

„Credeți că Moldova, ca parte a URSS, se află sub ocupația SUA și a UE?
Sunteți gata, împreună cu popoarele Rusiei, Ucrainei, Kazahstanului, Belarusului și întregii Europe, să luptați pentru dreptul de a trăi liber pe pământul vostru conform propriilor legi?
Alătură-te în rândurile Mișcării de Eliberare Națională!” — scris în rețelele de socializare ale organizației.

Din martie 2019, reprezentanții mișcării strâng semnături pentru organizarea unui referendum pentru schimbarea actualei Constituții a Rusiei și a celorlalte 14 foste republici ale Uniunii Sovietice. Inițiativa include abolirea priorității principiilor și normelor de drept internațional general recunoscute față de legile țărilor care au fost foste republici sovietice, abolirea interzicerii ideologiei de stat și investigarea evenimentelor de prăbușire a URSS. . La 1 noiembrie 2019, NOD a predat primele 150.000 de semnături.

Ce a făcut organizația în Găgăuzia

Patru bărbați și o fată din cadrul organizației „Mișcarea de Eliberare Națională a Moldovei” (NOM) au montat un cort de campanie cu afișe provocatoare în Piața Comrat, au înmânat pliante și au agitat trecătorii să semneze.

Potrivit acestora, Rusia, în calitate de succesor legal al URSS, poate determina granițele tuturor țărilor care au făcut parte din URSS în urma rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945).

Astfel, reprezentanții NOD au îndemnat oamenii din Găgăuzia să semneze un document de consimțământ că Uniunea Sovietică a fost distrusă ilegal și de consimțământ la restabilirea granițelor URSS.

Și este legal?

Dacă pornim de la faptul că prăbușirea URSS a fost ilegală, rezultă că atât suveranitatea Moldovei, cât și Constituția Republicii Moldova, adoptată la 29 iulie 1994, sunt ilegale. În această logică, NOD organizează efectiv strângerea de semnături ale cetățenilor Republicii Moldova pentru recunoașterea ilegală a Constituției Republicii Moldova și lichidarea statului suveran al Republicii Moldova, a autorităților sale și a integrității teritoriale în cadrul acesteia. limitele stabilite prin Constituția Republicii Moldova.

În Codul penal, art. 337 de astfel de acțiuni sunt numite „ Trădarea patriei”:

(1) Trădarea patriei, adică faptă săvârșită în mod deliberat de un cetățean al Republicii Moldova în detrimentul suveranității, integrității teritoriale sau securității și apărării statului a Republicii Moldova prin trecerea de partea inamicului; spionajul, eliberarea de secrete de stat unui stat străin, organizație străină sau reprezentanților acestora, precum și asistarea unui stat străin în desfășurarea de activități ostile împotriva Republicii Moldova se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

Dacă activitatea NOD intră sub incidența articolului din Codul penal ar trebui să facă obiectul unei anchete de către SIS.