România a cunoscut o dezvoltare fulminantă, în numai un deceniu de la aderarea la UE, devenind foarte atractivă pentru cetățenii Republicii Moldova, susține politologul rus Vadim Trukhachev, profesor în cadrul Universității de Stat de la Moscova, care a analizat rezultatele alegerilor de la Chișinău, într-un editorial publicat în Vzglyad.

 

Trukhachev e de părere că marele câștigător al alegerilor din Republica Moldova nu e neapărat Maia Sandu, ci este România. În pofida faptului că președintele Maia Sandu duce mai degrabă o politică pro-europeană decât una unionistă, politologul rus amintește că Maia Sandu deține și cetățenia română.

 

„România lucrează de mult timp la schimbarea mentalității cetățenilor moldoveni și, din păcate, are succes”, e de părere profesorul rus care amintește că în ultimii ani România a devenit tot mai atractivă și atrage atenția că „Rusia nu ar trebui să subestimeze amenințarea românească, ci trebuie să îi răspundă urgent. În caz contrar Moscova va pierde Republica Moldova”.

 

Trukhachev amintește că rezultatul istoric al PAS este și eșecul a doi președinți moldoveni care s-au unit sub steagul aceleiași alianțe: comunistul Vladimir Voronin și socialistul Igor Dodon.

 

Politologul citează datele Eurostat care arată că România a devenit un exemplu reușit de dezvoltare în ultimul deceniu. Dacă la momentul aderării la UE, în 2007, produsul intern brut pe cap de locuitor nici măcar nu atingea jumătate din PIB-ul per capita al UE, azi România a lăsat în urmă cu mult Bulgaria, a ajuns aproape de nivelul Poloniei și amenință cifrele Portugaliei.