Facebook şi Twitter nu au descoperit un amestec al Chinei în alegerile pentru Congresul SUA care vor avea loc pe 6 noiembrie, au declarat oficiali ai celor două companii, contrazicând astfel afirmaţiile preşedintelui Donald Trump potrivit cărora Beijingul ar încearca să intervină în scrutinul electoral, relatează miercuri Bloomberg.

 

Giganţii social media au raportat campanii de dezinformare în mediul online înainte de alegerile din 6 noiembrie care par să provină din Rusia şi Iran. Însă, reprezentanţi de presă ai ambelor companii au declarat, sub rezerva anonimatului, că nu au găsit până acum dovezi în legătură cu o astfel de activitate provenită din China.

Facebook şi Twitter sunt ultimele dintr-o serie de companii IT care şi-au făcut cunoscute concluziile contrazicând afirmaţiile lui Trump. Săptămâna trecută, firme de top din domeniul securităţii informatice – FireEye Inc., Symantec Corp. şi Crowdstrike Inc. – au declarat că, acţionând pentru a proteja alegerile din noiembrie, nu au găsit dovezi ale vreunui amestec al Chinei.

În urma intervenţiei Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, Facebook şi Twitter şi-au intensificat eforturile de detectare şi de oprire a campaniilor de dezinformare ale unor guverne străine pe platformele lor. Companiile utilizează algoritmi şi analize umane ale activităţii suspecte pentru a găsi astfel de campanii coordonate.

Afirmaţiile administraţiei Donald Trump referitoare la un amestec al Chinei s-au intensificat de luna trecută când liderul de la Casa Albă a declarat în Consiliul de Securitate al ONU că ‘Beijingul a încercat să intervină în alegerile noastre din 2018, care se vor desfăşura în noiembrie, împotriva administraţiei mele’.

La rândul său, vicepreşedintele Mike Pence a declarat luna aceasta că ‘nu există nicio îndoială: China se amestecă în democraţia Americii’. Pence a caracterizat comportamentul Beijingului ca fiind ‘un efort fără precedent de a influenţa opinia publică americană, alegerile din 2018 şi atmosfera care conduce la alegerile prezidenţiale din 2020’.

Sursa: AGERPRES