Tarile europene care gazduiesc sisteme de rachete americane vor deveni tinte ale Rusiei in cazul unui razboi, a avertizat miercuri seara presedintele Vladimir Putin, in contextul deciziei Administratiei Donald Trump de retragere a SUA din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF).

Presedintele Donald Trump a anuntat ca Statele Unite se vor retrage din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) . Liderul de la Casa Alba sustine ca Rusia a incalcat acest Tratat, dar Administratia Vladimir Putin a acuzat in mai multe randuri ca sistemele balistice instalate de Statele Unite in Europa, inclusiv in Romania, constituie incalcari ale acordului. Kremlinul a avertizat ca situatia risca sa devina „periculoasa”.

Miercuri seara, Vladimir Putin a atras atentia ca natiunile europene care gazduiesc sisteme balistice americane incompatibile cu Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare risca sa devina tinte ale Rusiei.

„Daca Statele Unite se retrag din Tratatul INF, ce vor face cu noile rachete? Daca vor fi aduse in Europa si vor fi montate acolo, noi vom fi nevoiti sa avem o reactie simetrica. Deci, daca vor face asta, trebuie sa inteleaga ca teritoriile natiunilor respective risca sa fie tinte ale unui atac de riposta.

Nu sunt sigur ca trebuie sa ajungem la o astfel de escaladare a situatiei in Europa. Eu nu vad niciun motiv pentru acest lucru si, repet, nu este alegerea noastra, nu este ceva ce vrem noi”, a declarat Vladimir Putin miercuri seara, potrivit agentiilor de presa Sputnik si Associated Press, in cursul intrevederii pe care a avut-o la Moscova cu premierul Italiei, Giuseppe Conte.

Uniunea Europeana a avertizat Administratia Donald Trump ca decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, va genera „instabilitate” si o „cursa a inarmarii”, cu efecte asupra tarilor europene. Bruxelles-ul a indemnat Washington-ul si Moscova sa continue dialogul pentru mentinerea Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), in contextul in care Administratia Vladimir Putin a avertizat ca va dezvolta noi rachete atomice dupa decizia Washington-ului de retragere din acest acord.

„Statele Unite si Federatia Rusa trebuie sa continue dialogul constructiv pentru mentinerea Tratatului si pentru a se asigura ca este aplicat in mod complet si verificabil”, a declarat Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate.

UE il avertizeaza pe presedintele american, Donald Trump, ca retragerea din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare, un element de baza in structura de securitate a Europei, va avea efecte asupra intregii lumi.

„Ne asteptam ca Statele Unite sa analizeze consecintele pe care eventuala retragere din Tratatul INF le va avea asupra propriei securitati, asupra securitatii aliatilor si a intregii lumi. Lumea nu are nevoie de o noua cursa a inarmarii, care nu ar fi in avantajul nimanui, ci, dimpotriva, ar aduce si mai multa instabilitate”, a transmis Uniunea Europeana.