În ședința ordinară a Consiliului Local Luduș din luna mai 2018 a fost luată în discuție o inițiativă a consilierului local PMP Ioan Șopterean care în Expunerea de motive atașată proiectului de hotărâre spune că „În anul Centenarului României, primarii și consilierii locali din peste 100 de localități din Republica Moldova, au votat în consiliile locale „Declarații de Unire”, prin care își afirmă dorința de Unire cu Patria Mamă, România”.

În aceste vremuri a rămas un nonsens istoric ca românii de pe cele două maluri ale Prutului să trăiască în două țări diferite ca urmare a deciziei luate de Hitler și Stalin cu opt decenii în urmă.

Simbolic, dar cu speranțe

Consilierul Ioan Șopterean a prezentat temeiul legal dat de normele internaționale, de prevederile de Drept Internațional, de Principiul I al Actului Final de la Helsinki și de o „Recunoaștere internațională concretă a dreptului Republicii Moldova de a se reuni cu Patria Mamă, România stabilită de Senatul Statelor Unite ale Americii”, cum scrie inițiatorul proiectului de hotărâre prin care îi îndeamnă pe colegii consilieri să se asocieze demersurilor românilor de peste Prut în lupta pentru reîntregirea neamului românesc prin asumarea unei „Declarații de Unire”.

Executivul Primăriei orașului Luduș prin Cristian Moldovan – primar și Eugenia Giurgea – secretar au semnat alături de consilierii locali „Declarația de Unire” prin care, în numele locuitorilor orașului condamnă Pactul Ribbentrop – Moltov din august 1939 prin care Basarabia a fost anexată de către URSS și solicită Parlamentelor Republicii Moldova și României să grăbească Reunirea celor două țări.
În ședința Consiliului local, pentru o Unire Simbolică între cele două țări, au votat „PENTRU” 15 consilieri din 16. Singurul care s-a abținut de la vot a fost un consilier PNL care nu a vrut sau nu a putut să înțeleagă caracterul simbolic al „Declarației de Unire”.