Într-un răspuns pentru portalul newsmaker.md, Comisia Europeană confirmă că acordarea primei tranşe din asistenţa macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova se amână.

 

În răspunsul scrisorii expediate la Bruxelles se menţionează că acordarea primei tranşe de asistenţă macrofinanciară, care urma să ajungă în luna iulie, a fost amânată din cauza deciziei Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) de invalidare a rezultatelor alegerilor primarului mun. Chişinău.

„Acordarea asistenţei depinde de implementarea cu succes a anumitor măsuri economice, precum şi de realizarea condiţionalităţilor politice: respectarea mecanismelor democratice, respectarea supremaţiei legii şi respectarea drepturilor omului”, a răspuns serviciul de presă al Comisiei Europene.

Potrivit răspunsului, Chișinăul a respectat măsurile economice, dar situaţia îndeplinirii angajamentelor politice este mai gravă.

„Concluzia a venit ca urmare a evenimentelor recente din Republica Moldova, în special în baza deciziei CSJ din 25 iunie privind invalidarea alegerilor din Chişinău. Prin urmare, acordarea primei tranşe de asistenţă macrofinanciară a fost amânată”, arată Comisia Europene.

sursa: Agora.md