Tactica principală a ”trollilor ruși” este de participare la unele dezbateri de ambele părți, pentru a inflama schimbul de opinii și a semăna neîncredere în societate, este concluzia trasă de cercetatorii de la Universitatea George Washington, care au studiat mesaje publicate pe Twitter ale adversarilor și susținătorilor vaccinarii, scrie The Guardian.

 

Rezultatele studiului sunt publicate în American Journal of Public Health.

Cercetătorii au studiat fenomenul disputelor din Twitter despre pericolele și beneficiile vaccinării. Ei au fost nedumeriți de faptul ca tema a căpătat o dezbatere aprinsă pe Twitter, deși, în viața reală, cei mai mulți americani recunosc utilitatea vaccinurilor. Folosind o varietate de metode, inclusiv date oferite de Congres și agențiilor de informații, cercetatorii au identificat ”trolii” și ”boții” asociati cu „fabrica de trolii“ de la St. Petersburg. Examinand datele pentru anii 2014-2017, oamenii de știință au ajuns la concluzia că ”trolii” și ”boții” au ridicat de 22 de ori mai des decat utilizatorii obișnuiți tema efectelor nocive și a beneficiilor vaccinării, trolii angajandu-se in polemica de ambele părți, inflamind tema și încearcând să submineze utilitatea vaccinării.

Pentru a face acest lucru, au încercat să escaladeze conflictul pe criterii de rasă, au folosit argumente referitoare la inegalitatea de avere ( „bogatii obțin vaccinuri de înaltă calitate, iar noi – nu“), din motive religioase, precum și alte puncte nevralgice ale societății americane.

„Acesti troli par să utilizeze problema vaccinarii pentru a aduce discordie în societatea americană“, – a declarat Mark Dredze, unul dintre cercetatorii participanți la studiu. „Jucând la pe ambele capete, ei subminează încrederea publicului în vaccinare, supunându-ne pe noi toti riscului de boli infecțioase. Virușii nu respectă frontierele naționale”, afima Drezde, citat de Washington Post.

Oamenii de știință au avertizat că lupta împotriva dezinformării poate duce la efectul de „hranire a trolilor“ și inflamare a dezbaterilor care pun în discuție teme asupra carora in societate deja exista  consens.

Tema vaccinării este doar una dintre puținele cu care trolii încearcă să inflameze conflicte și să semene neîncredere, spun cercetătorii. De exemplu, unul dintre ”internet boti”, al carui număr total de postari depășeste 6.000, a dedicat vaccinării doar 38 de postari. Totuși, acest lucru s-a întâmplat doar când subiectul vaccinurilor a apărut în știri în legătură cu una dintre deciziile președintelui SUA Donald Trump.

De asemenea, cercetătorii au remarcat că multe conturi ale participanților la dezbateri nu pot fi clasificate. Acestia pot fi atât persoane reale, cât și „cyborgi”, adică conturi preluate de ”internet boti” de la utilizatori reali.

O altă parte semnificativă a activitatii ”boților” de pe web este răspândirea de malware.

Potrivit Twitter, în ultimele luni, rețeaua socială a blocat zilnic mai mult de un milion de conturi false și suspecte. În lunile mai și iunie, numărul de conturi blocate a depășit 70 de milioane. Pentru a scăpa de ”troli” și conturile ”bot”, Twitter a anunțat că a introds confirmarea obligatorie la înregistrare a utilizatorului prin intermediul numerelor de e-mail și telefon.

„Nu ne vom opri eforturile de a identifica și de a preveni încercările de manipulare a discuțiilor pe platforma noastră”, au declarat oficialii Twitter pe blogul companiei.

sursa:paginaderusia.ro