Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a respins ultimatumul internaţional care i-a cerut să convoace alegeri în opt zile şi a declarat că liderul opoziţiei, Juan Guaido, a încălcat constituţia ţării autoproclamându-se şef al statului, relatează Reuters.

Maduro, într-un interviu acordat duminică pentru postul CNN Turk, a declarat că este deschis dialogului şi că întâlnirea cu preşedintele american Donald Trump este improbabilă, dar nu imposibilă. Postu de televiziune a dublat interviul din limba spaniolă în turcă.

Washingtonul, care l-a recunoscut pe Guaido ca lider, a cerut sâmbătă lumii să “aleagă o parte” în cazul Venezuelei şi să se deconecteze financiar de la guvernul lui Maduro.

Venezuela a intrat în criză sub Maduro, cu lipsuri de alimente şi proteste, pe fondul unei crize economice şi politice care a provocat emigraţia în masă şi inflaţia despre care specialiştii cred că se va ajunge la 10 milioane de procente în acest an.

Marea Britanie, Germania, Franţa şi Spania au declarat că îl vor recunoaşte pe Guaido dacă Maduro nu va reuşi să convoace noi alegeri în opt zile, un ultimatum pe care Rusia îl consideră “absurd”, iar ministrul de Externe venezuelean l-a numit “copilăresc”.

Washington, Canada, cele mai multe naţiuni din America Latină şi multe state europene au considerat ca fiind falsă victoria lui Maduro în al doilea mandat de preşedinte de anul trecut.

Maduro îşi păstrează loialitatea forţelor armate, deşi înaltul reprezentant militar al Venezuelei în Statele Unite s-a întors împotriva sa sâmbătă, alăturându-se taberei lui Guaido.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan şi-a exprimat joi sprijinul pentru Maduro.