Statul scoate din nou la vânzare mai multe bunuri. Prețul acțiunilor deținute la două companii importante

Agenţia Proprietăţii Publice (APP) a scos la vânzare bunuri proprietate publică în valoare totală de peste 1 miliard de le, calculată la preţul iniţial.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în cadrul rundei, care va dura până la 23 noiembrie, vor fi organizate mai multe concursuri şi licitaţii. În special, în perioada 19-23 noiembrie, la licitaţia de la Bursa de Valori vor fi scoase pachetele de acţiuni ale statului în 16 societăţi pe acţiuni, în general, în întreprinderi raionale de reparaţie a drumurilor, care au fost scoase la licitaţie şi în septembrie. În acelaşi timp, din listă au fost scoase companii mari precum Combinatul de vinuri şi divinuri “Barza Albă” din Bălţi şi Combinatul de tutun din Chişinău “Tutun-CTC”.

Până pe 15 noiembrie pot fi depuse cereri de participare la concursul comercial pentru privatizarea a 10 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice), inclusiv Fabrica de sticlă din Chişinău (preţul iniţial de 231,6 milioane lei) şi Combinatul poligrafic din Chişinău (124,2 milioane de lei).

În acelaşi timp, pentru prima dată la concursul comercial au fost scoase la vânzare pachetele de acţiuni de stat ale “Barza Albă” şi “Tutun-CTC” la preţul de 329,4 milioane de lei şi, respectiv, 167,5 milioane de lei.

La o altă licitaţie, a fost scos Institutul de Proiectări de Stat “Iprocom”, editura “Lumina”, tipografia Academiei de Ştiinţe, mai multe centre de recreere, inclusiv în Ucraina, precum şi un şir de bunuri imobiliare.

În primul semestru, veniturile bugetului de stat din privatizare au constituit 32,82 mil. lei ($1,9 mil.), ceea ce este aproape de patru ori mai puţin faţă de perioada similar a anului trecut.