Că tot suntem intr-un val al unirii , în anul Centenarului, iubitorii de istorie pot vizita Muzeul Național al Unirii de la Alba Iulia.

 

Infiintat in anul 1888 la initiativa Societatii de Istorie, Arheologie si Stiinte Naturale din Alba, Muzeul National al Unirii Alba Iulia asa cum este el cunoscut astazi a functionat initial in cladirea unei gradinite de langa Biserica Ortodoxa din Lipoveni, apoi in locatia care este astazi Scoala generala nr 3, in aripa nord-estica a complexului Catedralei Ortodoxe si abia incepand cu 1968 in locul unde se afla astazi, in edificiul Babilon.

Existenta Muzeului se datoreaza in totalitate donatiilor membrilor Societatii de Istorie, Arheologie si Stiinte Naturale fara bunavointa carora acesta nu ar fi fost infiintat. In proiect s-a implicat in mod special membrul fondator al societatii, mare pasionat colectionar si avocat, Sigismund Reiner. De-a lungul anilor, Muzeul Unirii din Alba Iulia a ajuns sa simbolizeze identitatea romanilor de pretutindeni, idealurile acestora si importanta momentului in care Romania a devenit tara care este astazi. Anual, muzeul aduna numere impresionante de vizitatori, atat din tara, cat si de peste hotare.

Scurt istoric al Muzeului National

Infiintata in 1887 de catre Sigismund Reiner, Societatea de Istorie, Arheologie si Stiinte Naturale din comitatul Alba avea ca scop descoperirea si expunerea vestigiilor istorice de mare valoare intr-un muzeu, muzeu ce a fost inaugurat doar un an mai tarziu cuprinzand mai putin de 2000 de exponate dintre care aproximativ 660 piese arheologice si 1000 de exponate de numismatica.

De la deschiderea muzeului, numarul exponatelor a continuat sa se dubleze la fiecare cativa ani, in mod special cu ocazia demararii sapaturilor arheologice din Alba Iulia. Astfel, pana in 1916, la 28 de ani de la momentul in care si-a deschis portile, muzeul gazduia una dintre cele mai bogate colectii de piese preistorice, medievale, romane, obiecte de stiinte naturale, volume de carte si numismatica din intreaga tara.

Muzeul a fost mutat imediat dupa Marea Unire sub egida asociatiei Astra in aripa nord-estica a Catedralei Reintregirii Neamului pentru a fi protejat dupa ce Societatea, lovita puternic in timpul Primului Razboi Mondial de repetatele jafuri produse la muzeu, nu a mai avut resursele administrative pentru a se ocupa de functionarea acestuia.

Tot in perioada imediat urmatoare marelui eveniment de la 1 Decembrie 1918 a fost amenajata si Sala Unirii intre 1921 si 1922. La intrare a fost construit un arc de triumf cu inscriptia „In anul Domnului 1918, la 1 Decembrie, in acest loc s-a proclamat pentru totdeauna si in mod irevocabil, prin votul solemn si unanim al poporului, Unirea Transilvaniei cu Romania. Eterna fie aducerea aminte a acestui act

Sub numele de Muzeul Unirii, institutia a fost inaugurata pe 20 mai 1929, gazduind unele dintre cele mai importante piese legate de Revolutia din 1848 si Marea Unire din 1918 pastrate intr-un muzeu pana in prezent. Este vorba despre scrisorile lui Avram Iancu, 6 volume ce contin Documentele Unirii de la 1 Decembrie 1918, esarfele tricolore purtate de delegatiile adunarii populare de pe Platoul Romanilor si manuscrisul cuvantarii lui Vasile Goldis in Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia.

Dupa 1929, muzeul a trecut prin perioade zbuciumate de declin si revenire insa ramane si astazi unul dintre cele mai importante muzee din intreaga tara.

Muzeul National al Unirii de astazi

In prezent, muzeul este situat in cladirea Babilon, vis-a-vis de Sala Unirii restaurata complet in 1994. Muzeul are doua etaje si contine peste 100 de incaperi amenajate ca spatiu muzeal ce gazduiesc o colectie de 200.000 obiecte de patrimoniu si o biblioteca cu peste 70.000 de volume.

Reprezentantii muzeului declara ca numarul de vizitatori creste anual, iar turistii, inclusiv cei straini, sunt din ce in ce mai interesati de acest obiectiv de maxima importanta istorico-culturala.

Tarife

Intrarea in Sala Unirii este gratuita pentru toti turistii.

Intrarea in cladirea Babilon (Muzeul Unirii) se face pe baza de bilete:

  • Pret bilet adult – 8 lei
  • Pret bilet elev/student/pensionar – 4 lei

Program de vizitare

Marti-Duminica: 10:00-17:00

Muzeul este inchis pe 1 ianuarie, 24 aprilie, 12 iunie, 15 august si 25 decembrie.