La zece ani de evenimentele din 7 aprilie 2009, când sute de tineri au fost maltratați în comisariatele de poliție, în R. Moldova nu există o agenție independentă și specializată pentru investigarea torturii și tratamentelor inumane aplicate de reprezentanții poliției.

 

Experții Amnesty Internațional au analizat într-un raport condiţiile de detenţie inadecvate, eşecul procurorilor și a judecătorilor de a examina eficient plângerile ce ţin de comportamentul poliţiei, eşecul de a-i sancționa pe poliţişti aflaţi sub investigare și care rămân în funcţii chiar dacă sunt condamnaţi.

Deși mai mulți polițiști au fost urmăriți penal și unii chiar condamnați în legătură cu evenimentele din aprilie 2009, majoritatea, dacă nu toți, făceau parte din structuri inferioare ale sistemului și această listă nu includea ofițeri de rang superior sau politicieni.

Victimele evenimentelor din aprilie 2009 au rămas cu sentimentul că nu s-a făcut justiție, subliniază Amnesty International.

Organizația recomandă statului să ia măsuri urgente pentru eradicarea impunității, inclusiv pentru persoanele vinovate de comiterea actelor de tortură și rele tratamente; să ofere victimelor reparații adecvate.