20.5 C
Chisinau, MD
joi, 25 iulie, 2024 | 05:13
Acasa Politic S-a scris o carte despre Plahotniuc în America///„Corupție și Oligarhie”

S-a scris o carte despre Plahotniuc în America///„Corupție și Oligarhie”

Despre isprăvile regimului Plahotniuc se scriu deja cărți. „Moldova sub Vladimir Plahotniuc: Corupție și Oligarhie” – este titlul cărții lui Aaron Miller, un publicist din SUA care descrie regimul din țara noastră în cele mai mici detalii.

 

Este o carte bine documentată despre ascensiunea lui Plahotniuc de la un proxenet local până la un raket miliardar și implicarea oligarhului tenebros în furtul miliardului de dolari de la trei mari bănci moldovenești, comentează Washington Times.

Totodată, jurnaliștii americani consideră că acțiunile șefului PD ar trebui să aprindă mai multe beculețe roșii la Washington.

Liderul de facto al Republicii Moldova, Vladimir Plahotniuc, joacă la două capete, făcând avansuri atât Occidentului, cât și Moscovei, scrie Washington Times. Prin manipularea atât a Rusiei cât și a Washingtonului/Bruxelles-ului, Plahotniuc s-a îmbogățit, și-a consolidat puterea prin acțiuni nemilioase și, în consecință, a ținut Moldova sărăcită într-o „zonă gri” a geopoliticii.

În cartea care reprezintă o investigație extraordinară, Aaron Miller trage perdeaua de pe mașinăria politică din Moldova pentru a dezvălui cum un om a ajuns să controleze puterea în cea mai săracă țară din Europa.

Dezvăluirile lui Miller ar putea umple paginile unui scenariu de la Hollywood, în special atunci când vine vorba despre detalii legate de decesele suspecte ale unor persoane în cazuri care duc în final la Plahotniuc, reducerea la tăcere a rivalilor politici și de afaceri ai lui Plahotniuc prin sistemul judiciar corupt al RM, utilizarea de către Plahotniuc a unor „echipe ale morții” pentru intimidarea martorilor, ascensiunea sa de la un proxenet local până la un raket miliardar, implicarea oligarhului din umbră în furtul miliardului de dolari de la trei mari bănci moldovenești, dar în același timp ar trebui să aprindă mai multe beculețe roșii la Washington.

Miller se referă nu numai la modul nemilos al lui Plahotniuc de face afaceri, devenind astfel cel mai bogat om din RM, dar și la ambițiile sale politice. După alegerile parlamentare de pe 24 februarie, se așteaptă ca paralizia politică din Moldova să continue, pentru că Plahotniuc manipulează alegătorii moldoveni cu povestea continuă „Rusia vs. Vest”.

Cititorii cărții lui Miller vor înțelege mai bine cum impasul politic este, în mare parte, o perdea de fum pentru a ascunde problemele sociale cauzate de corupția agresivă, cleptocrația și capturarea statului de către Plahotniuc.

Washington Times scrie în concluzie că autoritățile americane ar trebui să citească atent cartea lui Miller și să inițieze audieri în Senatul SUA pe marginea acțiunilor lui Plahotniuc. Să continuăm să închidem ochii la presupusele nelegiuiri ale lui Plahotniuc și să-i permitem să continue „marele joc” în sud-estul Europei este un deserviciu cetățenilor RM și contravine intereselor de politică externă ale Washingtonului în regiune.

Anterior, editorul cărții, Igal Rozental, l-a comparat pe Plahotniuc cu Al Capone al zilelor noastre, doar că acum acesta nu mai fură bănci, ci țări întregi. Cartea urmează să fie tipărită și vândută în RM și România în luna martie.

sursa: jurnal.md