Mandatul de primar general al municipiului Chişinău, pentru Andrei Năstase nu a fost validat. Magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chişinău, după aproape trei ore de deliberări a decis anularea alegerilor.

Magistrata a declarat că rezultatele alegerilor nu se confirmă.

Următoarele alegeri vor avea loc în 2019, până atunci Ruslan Codreanu va rămâne la conducerea primăriei în calitate de primar interimar.

Se întâmplă la două săptămâni şi două zile de când a fost ales primar al capitalei cu 52,57% din voturi. La 3 iunie, Andrei Năstase a câştigat mandatul de un an la şefia capitalei cu un avantaj de 12 644 de voturi faţă de contracandidatul său, Ion Ceban.

Procesul de validare a mandatului său de primar a fost însă tergiversat după ce contracandidatul său în turul doi de scrutin, socialistul Ion Ceban, l-a atacat în instanţă pe motiv că ar fi încălcat legislaţia electorală şi după ce reprezentantul Consiliului Electoral al Circumscripţiei Electorale Chişinău a solicitat schimbarea magistratului pe motiv că nu ar fi dat dovadă de imparţialitate la judecarea cazului.

Deşi imediat după afişarea rezultatelor alegerilor turului doi de scrutin, Ion Ceban a declarat că recunoaşte legalitatea alegerilor, în următoarele zile a depus în instanţă două acţiuni pe numele lui Năstase, pe motiv că acesta ar fi încălcat prevederile Codului Electoral.

Andrei Năstase, câștigătorul scrutinului pentru fotoliul de primar, și-a îndemnat susținătorii, într-un live pe Facebook, să se adune la 17.30 în fața Primăriei Chișinău, la o acțiune de protest. 

În joc nu este un mandat al meu, nu despre mine este vorba sau despre forțele pe care le reprezint, este vorba despre viitorul acestei țări și al capitalei

a declarat Andrei Năstase.

Prin decizia Judecătoriei Chișinău, Mafia a considerat că orașul este o feudă a sa, este o moșie a sa pe care o poate exploata în detrimentul locuitorilor capitalei

a adăugat Năstase. 

Liderul PPDA și-a îndemnat susținătorii să vină și la ședințele de judecată ce vor urma. Aceasta după ce va depune o contestație la Curtea de Apel a hotărârii Judecătoriei Chișinău de invalidare a rezultatelor alegerilor locale noi din municipiu.

Judecătoria Chişinău a anulat, marţi seară, scrutinul organizat pe 3 iunie pentru desemnarea primarului capitalei Republicii Moldova, câştigat de Andrei Năstase.