Candidatul Blocului electoral ACUM, Mihai Popşoi, care a acumulat cele mai multe voturi pe circumscripţia uninominală nr. 32, susţine că ACUM va rămâne pe poziţii şi nu va face coaliţie de guvernare cu PSRM sau PD. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, de la TVR MOLDOVA.

 

 

Deşi blocul electoral în sine nu există în afara campaniei electorale, acesta fiind constituit eminamente electoral, Mihai Popşoi spune că PAS şi PPDA rămân pe poziţii.

„Nu putem face o coaliţie de guvernare nici cu Plahotniuc, nici cu Dodon. Valorile noastre sunt diametral opuse. Nu vedem  cum am putea implementa programul nostru electoral în ceea ce ţine de lupta cu corupţia, asigurarea unui stat de drept, stând mână în mână cu Dodon sau Plahotniuc. Fie vom rămâne în opoziţie, fie mizăm vom miza anticipate, dacă nu se va ajunge la un consens între PD şi PSRM. Înţelegem că şansele ca să nu se ajungă la o astfel de înţelegere sunt destul de mici. Noi însă suntem pregătiţi pentru orice scenariu. Cert e că nu putem compromite încrederea alegătorilor”, a declarat Mihai Popşoi.

În pofida părerilor conform cărora alegerile anticipate nu va aduce schimbări majore, Mihai Popşoi declară că, în cazul unor alegeri anticipate, blocul ACUM ar putea să-şi îmbunătăţească rezultatul, însă nu sunt  naivi: „Urmează să vedem cine şi câţi vor fi transfugi. (…) Suntem pregătiţi să creăm o opoziţie astfel încât guvernarea, aşa cum este ea să acţioneze mult mai responsabil şi mult mai în interesul cetăţenilor, chiar dacă are profunde carenţe de legitimitate”.

Jurnalistul român Mădălin Necşuţu spune că trebuie  luată în considerare şi presiune externă, având în vedere posibilitatea ca partenerii să insiste asupra creării unei coaliţii majoritare.

„Sigur, nu ştiu dacă ar fi cea mai inteligentă mişcare. Acest lucru i-ar discredita în ochii alegătorilor lor. Bloucul ACUM trebuie să se pregătească de 4 ani de opoziţie. ”, spune Mădălin Necşuţu.

De cealaltă parte, analistul politic Roman Mihăieş susţine că „este o greşeală că ei (n.r. blocul ACUM)  se retrag în opoziţie şi nu vor să negocieze cu PD”.

„PAS va avea o fracţiune, PPDA va avea o altă fracţiune. Sunt convins că PPDA va avea negocieri cu socialiştii. Deja astăzi Machedon a ridicat această întrebare (…) PAS eu îl consider un partid de centru dreapta, cu afiliere occidentală, PPDA, însă, din punctul meu de vedere este un partid care poate juca şi pe centru, şi pe stânga, şi pe dreapta. În cazul PPDA eu nu exclud un joc cu socialiştii”, spune Roman Mihăieş, insistând că acest scenariu pare imposibil acum, însă nu îl putem exclude.