Primarii și autoritățile publice locale deja se pregătesc intens pentru a deveni parte a Uniunii Europene. Pentru asta, fac vizite de lucru în România pentru schimb de experiență cu colegii de acolo, în sensul absorbției resurselor financiare în contextul dezvoltării localităților. Declarații în acest sens au fost făcute de Alexandru Ionel, vicepreședinte Partidului verde Ecologist, primar de Bălăurești, într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit primarului, este vorba despre călătorii și vizite de lucru pentru schimb de experiență a primarilor în România prin intermediul IDEP. Acest lucru îi pregătește ca, atunci când Moldova va veni în familia europeană, să cunoască ce trebuie să facă pentru a absorbi rapid resursele financiare oferite, calitativ și pe termen lung.

El mai spune că primarii, după posibilitate, pregătesc deja proiecte. Când se va deschide finanțarea de preaderare, să existe o bază. Primarii își doresc să dezvolte localitățile, iar Poziția Partidului Verde Ecologist este că Republica Moldova trebuie să adere cât mai curând posibil la comunitatea UE.

Președintele PVE, Anatolie Prohnițchi, spune că UE este o uniune de oameni gospodari. Produce mărfuri de calitate pe care le folosim noi și în toată lumea, este o democrație reală, se respectă drepturile omului. Tinerii pleacă în UE deoarece calitatea vieții acolo e înaltă, e un mediu plăcut traiului. Se acordă atenție calității mediului, produselor alimentare, discriminarea nu e tolerată.

Țările din UE ajută Moldova și nu cer nimic în schimb. Moldova trebuie să meargă pe calea europeană, a oamenilor gospodari, spre o bunăstare a populației, spune Anatolie Prohnițchi. Oamenii care îi doresc binele Republicii Moldova și au un simț de gospodar, de responsabilitate pentru viața lor, pentru viața copiilor, nepoților sunt chemați să participe la Adunarea „Moldova Europeană” care se va desfășura duminică în Piața Marii Adunări Naționale. Anatolie Prohnițchi a mai spus că Rusia nu ne poate fi prieten atât timp cât își ține armata de ocupație rusă pe teritoriul țării.

PVE din 2008 este membru cu drepturi depline a Partidului Verde European. Natalia Iațco, vicepreședinta Partidului, a menționat că verzii au optat întotdeauna pentru  integrare, de la fondarea partidului. Țara are nevoie de o schimbare profundă la nivel economic și politic. Este momentul când se va deschide o ușă spre o viață mai bună a cetățenilor.