Așa-numitul minister de externe de la Tiraspol a comentat adoptarea Declarației miniștrilor de externe ai OSCE privind procesul de negocieri în reglementarea transnistreană, precum și afirmațiile șefului diplomației de la Chișinău, Tudor Ulianovschi, privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova.

Astfel, reprezentanții administrației ilegale din stânga Nistrului a îndemnat Chișinăul „să renunţe la speculaţiile lipsite de perspectivă privind problemele de securitate şi să se concentreze pe îndeplinirea angajamentelor asumate  în cadrul procesului de negocieri care vizează îmbunătăţirea condiţiilor socio-economice ale vieţii cetăţenilor celor două state”.

„Adoptarea anuală a rezoluţiei cu componente ritualice individuale nu are un impact semnificativ asupra procesului de negocieri, deoarece documentul nu ţine cont de realitatea obiectivă care s-a creat pe parcursul celor 28 de ani ai conflict şi nu reflectă poziţia Transnistriei ca parte egală a negocierilor în formatul internaţional “5+2″, demonstrând o opinie subiectivă privind parametrii soluţionării definitive a conflictului”, afirmă „ministerul de externe” din regiunea transnistreană.

De asemenea, puterea de la Tiraspol califică drept provocatoare “tezele din discursul ministrului de Externe al Moldovei la Milano privind operaţiunea de menţinere a păcii pe Nistru şi problemele de securitate în general”.

“Atacul întreprins în adresa prezenţei ruse stabilizatoare de menţinere a păcii în Transnistria contravine înţelegerilor atinse în procesul de negocieri, nu are nimic de-a face cu interesul real în menţinerea păcii şi normalizarea relaţiilor dintre părţile implicate în conflict, precum şi discreditează unul dintre cei mai responsabili mediatori în formatul 5+2”, se arată în comunicatul așa-numitului minister.

Și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a afirmat că adoptarea acestei declarații nu este un progres. Amintim că ministrul Tudor Ulianovschi a declarat la Milano că R.Moldova pledează consecvent pentru retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul său.