Ziua Internațională a Limbii Materne se sărbătorește în fiecare an din februarie 2000 pentru a promova diversitatea cultural-lingvistică și multilingvismul.

Sărbătoarea a fost anunțată de UNESCO pentru prima oară la 17 noiembrie 1999 și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor.

Natalia-Elena Intotero, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni , a adresat un mesaj de felicitare tuturor românilor :

„ Îmi face o deosebită onoare să mă adresez tuturor românilor de pe toate meridianele și să le transmit salutul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, astăzi, într-o zi atât de importantă, Ziua Limbii Materne. Mă gândesc cu drag la citatul poetului Vasile Alecsandri care spunea despre limba română că este „tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul sacru lăsat de generaţiile trecute”. Astăzi, cu atât mai mult, vreau să vă mulțumesc pentru eforturile voluntare de a păstra și promova limba română indiferent de țara de rezidență și să vă asigur că vom face tot ce ne stă în puțintă pentru a vă fi aproape. Totodată, vă invităm să depuneți proiecte cu finanțare nerambusabilă la minister și vreau să subliniez că avem linii de finanțare dedicate educației și mass-media, care vă așteaptă!”

Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului tangibil și intangibil. ONU consideră că toate acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.