Avertismentele lui Trump par o declaratie de razboi, dupa ce ieri, Occidentul si-a mentinut, in ciuda veto-ului rus de la ONU, hotararea de a raspunde ferm Siriei dupa atacul din Douma.

 

Anterior declaratiilor lui Trump, Rusia a vertizat ca va dobori orice rachete trase asupra Siriei inclusiv instalatiile de pe care vor fi lansate.

 

”Rusia jura sa doboare orice racheta trasa asupra Siriei. Pregateste-te, Rusia, ele vor veni, frumoase, noi si inteligente. Nu ar trebui sa fii prietena cu un animal care ucide cu gaze, care-si ucide poporul si ii place asta”,

 

a scris Trump pe Twitter.

Intr-un al doilea mesaj, presedintele SUA a explicat ca relatiile cu Rusia nu au fost asa rele chiar in perioada Razboiului Rece.

 

„Rachetele inteligente ar trebui sa zboare in directia teroristilor si nu in directia guvernului legitim, care lupta de mai multi ani impotriva terorismului international pe teritoriul sau”,

 

a declarat ieri purtatorul de cuvant al MAE rus,  Maria Zaharova.

”Teroristii” cu care lupta armata siriana

Tot ieri, Zaharova a insinuat ca loviturile americane impotriva regimului din Damasc ar viza „stergerea urmelor provocarilor” pe care Occidentul le denunta ca fiind un atac cu arma chimica impotriva enclavei rebele Douma.„Ideea ar fi sa se stearga rapid urmele provocarilor prin lovituri cu rachete inteligente si ca inspectorii sa nu mai gaseasca in timp dovezile”, a Zaharova

Cu ce vor lovi americanii

Luni, distrugatorul american USS Donald Cook a parasit portul cipriot Larnaca si se afla acum intr-o zona de unde poate lovi lesne Siria. Opt submarine ale US Navy se afla, pe de alta parte, desfasurate in oceanele lumii. Amplasarea lor este secreta dar daca unul din ele se afla in Mediterana ar putea si el fi utilizat pentru lansarea de rachete.  US Navy nu are in prezent niciun portavion in Mediterana, dar grupul aeronaval al USS Harry S. Truman a parasit ieri  portul Norfolk, in Virginia, in cadrul unei misiuni prevazuta de mult timp. Daca Pentagonul vrea sa recurga la drone, dispune de o ampla retea in regiune, unde Statele Unite conduc coalitia internationala impotriva gruparii Stat Islamic in Siria si in Irak, din 2014.

Franta

Franta va anunta ”in viitoarele zile” raspunsul sau la atacul chimic din Siria si, daca va decide sa atace, vor fi vizate ”capacitatile chimice” ale regimului Assad, si nu aliatii rusi si iranieni ai Damascului, a declarat presedintele Emmanuel Macron. Printre scenariile posibile figureaza trimiterea de avioane Rafale armate cu rachete de croaziera Scalp, ale caror raza de actiune permite lovituri fara a survola Siria al carui spatiu aerian este protejat de sisteme antiaeriene rusesti. Rafale pot decola din Iordania sau din Emirate, tari care gazduiesc fiecare o baza franceza. O alta optiune ar fi decolarea de pe teritoriu francez ( cu misiuni de realimentare in zbor). Alt scenariu prevede lansarea de rachete de croaziera navale de pe o fregata multirol, a caror raza de actiune ar tinti in profunzime obiective siriene dar ramanand in ape internationale. La ora actuala, fregata franceza Aquitaine se afla in estul Mediteranei.

Marea Britanie

Ca si Franta si Statele Unite, Marea Britanica este masiv implantata militar in Orientul Mijlociu, in cadrul coalitiei antijihadiste: in 13 februarie 2018, militarii britanici au efectuat 1.700 de lovituri aeriene impotriva ISIS in Irak si in Siria.
Royal Air Force dispune de o baza aeriana importanta in Cipru, la Akrotiki, de unde au fost efectuate numeroase raiduri impotriva ISIS in Siria.

Arsenalul rusesc  din Siria

Rusia afirma ca si-a redus semnificativ prezenta militara si operatiunile in Siria din noiembrie 2017, dar mentine o multitudine de unitati in aceasta tara, in special in Tartus si Hmeimim. Oficial, personalul militar rus in Siria este compus din 2954 de oameni, majoritatea dispusi la Hmeimim. Expertul militar Pavel Felghenauer estima la sfarsitul lui 2017 ca “pana la o mie de membri ai fortelor speciale” lupta alaturi de trupele regimului. Anul trecut, Putin a dezvaluit ca 48.000 de militari rusi au participat la interventia din Siria, de la lansarea sa, in 30 septembrie 2015.La baza Hmeimim, Rusia detine bombardiere, avioane multirol ba chiar si modernele avioane de vanatoare Su-35. Rusia folosit si bombardiere strategice Tu-22 si Tu-160 pentru lovituri aeriene, dar si rachete de croaziera cu raza de actiune de 4.500 km im Siria.Hmeimim este aparata de sisteme antiracheta ultramoderne, batertiile S-400 si de mijloace mobile de aparare antiaeriana Pantsir si Tor M1. La Tartous, exista baterii antiaeriene S-300. Totul pentru a impune o zona de excludere aeriana deasupra Siriei, altminteri nici rebelii sirieni, nici jihadistii nu au aviatie.Impotriva carora Damascul justifica aceste arme.

Pericol pentru avioanele de linie

Eurocontrol, agentia de supraveghere si securitate a traficului aerian european, a avertizat companiile aeriene ale caror aparate survoleaza estul Mediteranei sa dea dovada de prudenta in urmatoarele 72 de ore, evocand posibilitatea unor lovituri militare aeriene in directia Siriei. Potrivit Europol, rachete aer-sol sau de croaziera ar putea fi lansate. Functionarea echipamentelor de radio-navigatie de la bordul avioanelor ar putea fi perturbata in cazul unor operatiuni militare. ”Trebuie tinut cont la planificarea operatiunilor de zbor in estul Mediteranei/zona FIR Nicosia “, a avertizat Eurocontrol. Autoritati aeronautice din SUA, Franta, Germania si Marea Britanie au emis deja avertismente catre companiile aeriene cu privire la evitarea zonei spatiului aerian sirian.

sursa:national.ro