“Ziua Unirii” a fost respinsă de deputaţii socialişti şi democraţi în comisia de profil

Ziua Unirii Basarabiei cu România nu are trecere în Parlamentul de la Chişinău. Propunerea deputaţilor de dreapta privind declararea zilei de 27 martie, atunci când este marcată Ziua Marii Uniri, drept zi de sărbătoare în Republica Moldova, a fost respinsă de comisia parlamentară de profil.

Opoziţia socialistă, dar şi democraţii spun că astfel de iniţiative divizează societatea şi atentează la statalitatea ţării.

Liberalii şi liberal-democraţii au propus ca ziua de 27 martie să fie oficializată pe teritoriul Republicii Moldova, accentuând astfel importanţa Zilei Unirii Basarabiei cu România, moment definitoriu pentru poporul român, după cum spun autorii proiectului.

Democraţii au refuzat să susţină iniţiativa. Ei spun că astfel de proiecte incing spiritele în societate şi reprezentă un motiv în plus de divizare.

Cei mai categorici împotriva oficializării Zilei Unirii s-au arătat socialiştii, care spun că proiectul ateantează la suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.

Proiectul a fost respins cu votul majorităţii deputaţilor din comisia parlamentară de profil. În România, data de 27 martie, atunci când este marcată Ziua Unirii Basarabiei cu România, a fost declarată zi naţională. Unirea Basarabiei cu România de la 27 martie 1918 reptezintă un act istoric care a deschis procesul Marii Uniri, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.