„Vestele galbene” manifestează sâmbătă pentru a 13-a oară pe întreg teritoriul Franţei, însă mobilizarea este mai slabă, după aproape trei luni de proteste şi după dispute privind eventuala capitalizare politică a mişcării, relatează AFP.

Mobilizarea s-a diminuat în ultimele două sâmbete: 58.000 de persoane au manifestat în întreaga Franţă la 2 februarie, conform Ministerului de Interne, însă numărul a fost contestat de mişcarea de protest, care a revendicat un număr de 116.000 de manifestanţi.

La Paris, sute de manifestanţi au început să se adune din cursul dimineţii pe Champs-Elysées, de unde un grup se pregătea să pornească spre Champ-de-Mars, lângă Turnul Eiffel, potrivit unui jurnalist al AFP.

Conform unui sondaj de opinie difuzat joi, această mişcare de protest, începută în noiembrie, este susţinută de doi din trei francezi (64%).

Sloganurile recurente vizează poliţia, căreia i se reproşează recursul la violenţă, în special folosirea controversatelor lansatoare de bile de apărare (LBD), acuzate că au cauzat mai multe răni grave.

Două vehicule blindate ale jandarmeriei au fost mobilizate în faţa Arcului de Triumf, vandalizat la 1 decembrie.

În provincie, sunt prevăzute adunări la Bordeaux şi Toulouse, în sud-vestul Franţei – oraşe unde au loc de mai multe săptămâni mişcări de contestare marcate deseori de ciocniri cu forţele de ordine. Diverse manifestaţii şi acţiuni sunt programate de asemenea şi în alte oraşe, precum Lille (nord), Nantes, Rennes sau Brest (vest).

Numeroşi manifestanţi vor să se evite orice capitalizare politică, într-un moment în care lideri politici de la Roma şi-au înmulţit încurajările faţă de această mişcare în perspectiva alegerilor europene, notează Agerpres.