Rada Supremă a Ucrainei a susținut apelul Președintelui Ucrainei Petro Poroșenko către Patriarhul de Constantinopol privind autocefalia bisericii ortodoxe ucrainene.

 

Petro Poroşenko a cerut Parlamentului de la Kiev să susţină înfiinţarea bisericii ortodoxe ucrainene autocefale. El a susţinut joi, 19 aprilie, un discurs în Rada Supremă de la Kiev, în care le-a cerut parlamentarilor să adopte un apel către Patriarhul de Constantinopol, căruia să-i solicite să acorde bisericii ucrainene Tomosul de autocefalie.

Poroşenko a subliniat că „Ucraina este mai aproape decât oricând de înfiinţarea propriei biserici autocefale autohtone”. „Acest lucru este evidențiat nu numai de poziția Patriarhului de Constantinopol, ci și de poziția membrilor Sinodului”, a menţionat preşedintele ucrainean.

 

Nu este vorba doar despre religie, ci și despre geopolitică. Pentru mine consolidarea bisericii ucrainene autocefale are aceeași greutate ca și regimul fără de vize și Acordul de asociere cu UE. Este ca o luptă comună pentru dreptul de a adera la UE și NATO, este o chestiune ce ține în mod direct de securitatea noastră națională în cadrul războiului hibrid, fiindcă Kremlinul consideră biserica rusă drept un instrument de influențare a Ucrainei

 

Poroşenko a subliniat că Ucraina este mai aproape decât oricând de înfiinţarea propriei biserici autocefale autohtone. Acest lucru este evidențiat nu numai de poziția Patriarhului de Constantinopol, ci și de poziția membrilor Sinodului.

 

„Ucraina, ca stat independent, nu doar că are dreptul, ci pur și simplu este obligată să îşi înfiinţeze propria biserică. Eu, în calitate de președinte, am decis să apelez la Patriarhul Bartolomeu, solicitând să acorde Tomosul de autocefalie pentru biserica locală ucraineană” – a mai declarat Poroșenko. „Toți credincioșii au dreptul să-şi aleagă liber atât lăcaşul de rugăciune, cât şi jurisdicția ecleziastică”

 

a spus recent Petro Poroşenko.

 

Sursa: BucPress