China dorește să devină lider mondial în domeniul inteligenței artificiale (AI) până în 2030, iar președintele Donald Trump ia măsurile necesare pentru a se asigura că acest lucru nu se va întâmpla, informează foxnews.com

 

Săptămâna trecută, președintele a semnat un ordin executiv pentru Inițiativa americană AI, care va accelera urmărirea de către America a capabilităților AI sofisticate necesare pentru a  menține poziția militară și economică.

Guvernul chinez exercită un control semnificativ asupra firmelor sale interne de tehnologie și fură frecvent proprietatea intelectuală de la companiile străine care operează în țară. În plus, a cheltuit  resurse considerabile în programele sale de AI într-un efort deliberat de a eclipsa America în cursa pentru a perfecționa această tehnologie în schimbare.

“În iulie 2017, China a dezvăluit un plan de a deveni lider mondial în AI cu scopul de a crea o industrie în valoare de 150 de miliarde de dolari pentru economia sa până în 2030 și două orașe chineze au promis să investească 7 miliarde de dolari în efort” raportat recent.

Statele Unite, pe de altă parte, s-au bazat în mare măsură pe corporații private pentru a avansa cercetarea în AI. Dar acest model a intrat în discuție recent, deoarece numeroase companii Big Tech, cum ar fi Google, au refuzat să lucreze la tehnologii AI care ar putea avea aplicații militare benefice.

Din nefericire pentru America, investiția enormă a Chinei în AI plătește dividende, permițând Beijingului să-și modernizeze capabilitățile militare într-un ritm periculos de rapid. Din fericire, există încă timp pentru a corecta dezechilibrul, iar președintele Trump este tipul de lider care nu se teme de provocarea aspirațiilor geopolitice agresive ale Chinei.

Noua comandă executivă a președintelui servește drept răspuns direct la inițiativa Chinei, prin instruirea guvernului federal de a acorda prioritate cercetării și dezvoltării propriilor capabilități de inteligență artificială ale Americii.

“Continuarea conducerii americane în domeniul inteligenței artificiale este de o importanță capitală pentru menținerea securității economice și naționale a Statelor Unite”, a spus președintele Trump în timp ce semnează ordinul.

Potrivit Casei Albe, noua inițiativă va oferi cercetătorilor din AI mai multe resurse pentru inovare, va încuraja aplicațiile în evoluție ale AI și va proteja “tehnologia AI critică” de entitățile străine.

În plus, ordinul executiv va direcționa agențiile federale pentru a ajuta lucrătorii din S.U.A. să dezvolte abilitățile legate de AI și să promoveze programele educaționale în Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM).

În timp ce AI oferă o mare promisiune pentru îmbunătățirea societății, aceasta poartă și riscuri, motiv pentru care noua inițiativă instruiește Institutul Național de Standarde și Tehnologie să elaboreze standarde tehnice și de siguranță pentru noile sisteme de AI și insistă asupra faptului că AI trebuie dezvoltat într-o cale ce nu compromite valorile, libertățile civile sau libertățile noastre americane “.

 

Washingtonul a fost mult timp afectat de  ceea ce privește inovația tehnologică strategică, iar inteligența artificială nu face excepție. Prin inițiativa  președintelui Trump, totuși, America face acum efortul vital de a dezvolta capabilități sofisticate de AI mai mult în serios decât oricând.

Efectuând efortul concertat subliniat în ordinea executivă a președintelui, America va rămâne lider mondial în dezvoltarea AI mult timp în 2030, indiferent cât de greu chinezii încearcă să ajungă din urmă.