President Trump and Chancellor Angela Merkel of Germany, held a joint press conference in the East Room of the White House, on Friday, March 17, 2017. (Photo by Cheriss May/NurPhoto via Getty Images)

Mic dejunul de lucru dinaintea summitului NATO a arătat un președinte american supărat în continuare pe europeni pentru că alocă mai mulți bani la bugetul Alianței. Trump a lansat un nou atac contra Germaniei, acuzând-o că ia energie de la ruși.

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încercat să-l tempereze pe președintele american, Donald Trump, care a reamintit că SUA au asigurat în 2018 aproape 70% din cheltuielile militare totale ale Alianței Nord-Atlantice. Stoltenberg a spus că aliații au început să aloce mai mulți bani la bugetul comun și i-a atras atenția lui Trump că NATO este de folos și Statelor Unite.

Declarațiile secretarului general nu au făcut decât să-l stârnească pe Trump, care s-a lansat într-un atac virulent la adresa Germaniei, reproșându-i acordul din domeniul energiei cu Moscova.

”Cred că e foarte trist că Germania încheie un acord uriaș cu Rusia în domeniul petrolului și gazelor… Germania dă miliarde și miliarde de dolari anual Rusiei, iar noi protejăm Germania, protejăm Franța, protejăm toate aceste țări … Cred că nu e normal”, a declarat Trump.

”Germania este controlată total de Rusia. Își procură 60% din energie din Rusia. Cred că e un lucru foarte rău pentru NATO … Germania este prizoniera Rusiei, deoarece își ia o mare parte din energia sa de la Rusia”, a mai declarat președintele american.

Stoltenberg i-a replicat lui Trump că și în perioada Războiului Rece Occidentul avea relații comerciale cu Rusia, dar liderul american i-a spus că relațiile comerciale sunt ”un lucru minunat”, dar cooperarea energetică e cu totul altceva.

Donald Trump a reafirmat că aliații trebuie să-și majoreze contribuțiile la bugetul NATO acum, nu peste 10 ani.

După summitul NATO de miercuri și joi, președintele american va avea o întrevedere bilaterală, la Helsinki, cu omologul său rus, Vladimir Putin. La plecarea din SUA spre Europa, Donald Trump a afirmat că întâlnirea cu Putin ar putea fi mai ușoară decât cea cu aliații din cadrul NATO.