La Sighetu Marmației a fost semnat un acord de colaborare între Transcarpatia și Maramureș. În cadrul  sărbătoririi Zilei Bunei Vecinătăți între Ucraina și România sâmbătă, 12 mai, într-o atmosferă prietenoasă în orașul Sighetu Marmației s-au întâlnit reprezentanți ai organelor de conducere naționale și locale din Transcarpatia (Ucraina) și Maramureș (România).

 

Inter Regio News scrie că evenimentul a început în mod tradițional la punctul de trecere „Solotvino“, pe  podul peste râul Tisa, la granița ucraineano-română, apoi manifestările au continuat în parcul Grădina Morii din Sighetu Marmației.

Împreună cu președintele Administrației Regionale de Stat Transcarpatia, Ghenadi Moskal, și președintele Consiliului regional Transcarpatia, Mihailo  Rivis, partea ucraineană a fost reprezentată de șefii consiliilor raionale Svaleava, Vynogradiv, Velykoberezny, Hust, Rahiv și Tiaciv, reprezentanți ai instituțiilor diplomatice, organizațiilor publice și cercurilor de afaceri.

Într-o atmosferă festivă, Ghenadie Moskal și Mihailo Rivis au semnat programul de acțiuni comune cu partea română pentru cooperare și dezvoltarea contactelor  reciproce între Transcarpatia și Maramureș.

Acordul de cooperare prevede realizarea de proiecte pe termen scurt și lung, activități comune în domenii precum economia, învățământul general și profesional, cooperarea științifică și tehnologică, protecția mediului, patrimoniului natural și cultural, turism, dezvoltarea satelor și orașelor, viața culturală, socială și sportivă; cooperarea dintre autoritățile și instituțiile din agricultură, atragerea de asistență tehnică internațională.

Semnarea și punerea în aplicare a acordului bilateral va permite în următorii ani dezvoltarea socială a comunităților locale, atragerea de fonduri europene pentru proiecte regionale în instituțiile de învățământ, sociale și culturale.

Acest acord va contribui la punerea în aplicare a Programului de dezvoltare economică și socială a regiunii Transcarpatia în 2018 și în anii următori, dezvoltarea în continuare a cooperării între comunitățile locale din cele două regiuni ale Ucrainei și României, creșterea nivelului de satisfacție al educației și nevoilor populației, consolidarea prieteniei între popoarele din Ucraina și România.

Inter Regio News adaugă că după semnarea acordului de colaborare, pentru oaspeții din Transcarpatia au evoluat grupuri folclorice din Maramureș, iar transcarpatienii și toți oaspeții evenimentului au avut posibilitatea să aprecieze lucrările meșterilor locali, să guste bucăți și băuturi tradiționale românești, a comunicat serviciul de presă al Consiliului Regional Transcarpatia.

sursa: BucPress