Redacția Syntopic anunță lansarea platformei sale online, care va avea loc în data de 15 noiembrie 2021. Syntopic este un proiect publicistic inedit, condus de o redacție de studenți fără apartenență la instituții publice sau private, cei mai mulți dintre ei deja cunoscuți în piață în urma proiectului Marginaliaetc.

Orientat catre cultura română, către promovarea performanței intelectuale și către celebrul frumos despre care se spune ca „nu mai vinde”, proiectul va aduce laolaltă opinii, idei și autori într-un cadru de dezbatere civilizat. Tânăra redacție pariază nu pe placul mulțimii, ci pe „un mod de a fi în lume în acord cu firescul, frumosul, adevărul, demnitatea persoanei umane și respectul pentru celălalt”, se arată în descrierea proiectului.

„Este inedit deoarece își propune să introducă în spațiul românesc teme și argumente care, în general, lipsesc din dezbaterea publică. De asemenea, este un proiect publicistic pluralist fiindcă nu urmărește o linie doctrinară sau ideologică, ci promovează standardele și valorile perene ale dialogului rațional și respectului față de celălalt”, spune Robert Gabriel Ciobanu, coordonatorul proiectului Syntopic.

Scopul Syntopic este să demonstreze că valorile ce stau la fundamentul civilizației occidentale – încrederea în rațiunea umană, căutarea adevărului, libertatea de gândire, demnitatea persoanei umane și respectul pentru celălalt – rămân în continuare relevante și astăzi și, totodată, că există un mod de a fi în lume în acord cu ele.

Obiectivele proiectului Syntopic sunt trei. În primul rând, să introducă în spațiul românesc teme, idei și argumente care până acum nu au pătruns în dezbaterea publică. În al doilea rând, să contribuie la promovarea performanței intelectuale prin crearea unui cadru organizațional care să încurajeze dezbaterea de idei. Nu în ultimul rând, Syntopic este un proiect publicistic în limba română și orientat către cultura română. Temele și argumentele care vor fi dezbătute pe platforma Syntopic vor fi discutate și disecate acolo pentru că, direct sau indirect, sunt relevante și oportune pentru spațiul public românesc și cultura românească.

„Syntopic este un proiect independent, gestionat de o redacție de studenți, care nu aparține de nicio instituție publică sau privată. Dincolo de dimensiunea publicistică, echipa Syntopic își propune să organizeze – și deja a organizat – școli de vară, seminarii, conferințe, traduceri și editări de cărți. Toate acestea vor contribui la dezvoltarea culturii românești și, sperăm noi, îi vor aduce alături de noi pe toți cei potențial interesați de obiectivele proiectului.” (Robert Ciobanu, coordonator)

Accesul la articolele si analizele de pe site-ul www.syntopic.ro va fi gratuit, pentru toți utilizatorii, începând cu 15 noiembrie 2021. Până atunci, proiectul poate fi urmărit pagina de Facebook https://www.facebook.com/syntopic sau contul de Instagram https://www.instagram.com/syntopic/.

Pentru contribuții externe sau întrebări, redacția poate fi contactată la adresa redacț[email protected].