În conformitate cu o sentinţă a Tribunalului Harghita, simbolurile maghiare şi secuieşti, respectiv stema oraşului, nu pot fi prezente nici pe bannerele din sala de şedinţă a Primăriei Miercurea Ciuc, potrivit cotidianul maghiar transilvănean “Krónika”, citat de Rador.

 

Prin sentinţa de primă instanţă pronunţată în urma acţiunii formulate de Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), specializată în procesele intentate împotriva inscripţiilor şi simbolurilor maghiare, Tribunalul a dispus ca primarul oraşului Miercurea Ciuc să înlăture din sala de şedinţă bannerele pe care se regăsesc drapelul Ungariei, drapelul secuiesc şi stema oraşului.

Hotărârea poate fi atacată în termen de 15 zile de la data comunicării. În luna noiembrie 2016, Primăria Miercurea Ciuc a fost obligată să înlăture din sala de şedinţă drapelul maghiar, cel secuiesc şi cel al oraşului, tot în urma unei acţiuni formulate de către ADEC.

La scurt timp, primarul Róbert Ráduly a expus simbolurile interzise de către autorităţi pe nişte bannere de tip roll-up în sala de şedinţă.

În noua sa acţiune, ADEC a apreciat că primarul din Miercurea Ciuc a recurs la trucuri pentru a nu îşi îndeplini obligaţiile care decurg din sentinţa definitivă anterioară şi că „a plasat în mod ilegal anumite simboluri într-o instituţie publică a statului român”. În consecinţă, ADEC a invocat spiritul legii şi a solicitat înlăturarea bannerelor.

Conform portalului instanţelor de judecată, ADEC a intentat peste 160 de procese unor primării şi instituţii publice din Secuime, contestând utilizarea drapelelor maghiare şi secuieşti, respectiv a unor inscripţii în limba maghiară.

ADEC a câştigat majoritatea proceselor, menționează sursa citată.