Concurenții electorali vor putea cheltui cel mult 86 871 855 lei la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în circumscripția națională, iar în cadrul unei circumscripții uninominale – până la 1 845 000 lei.

 

 

Anunțul a fost făcut de Comisia Electorală Centrală (CEC), care a stabilit plafonul de cheltuieli pentru scrutinul parlamentar.

De asemenea, la referendumul republican consultativ concurenții vor putea face cheltuieli de maximum 43 450 053 lei.

CEC a mai stabilit și plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul bancar „Destinat grupului/grupurilor de inițiativă”, constituit de către partidele politice, organizațiile social-politice și blocurile electorale pentru susținerea candidaților în 51 circumscripții uninominale – la 3 136 500 lei.

Plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul bancar „Destinat grupului de inițiativă”, constituit pentru susținerea candidatului independent este stabilit a fi în mărime de 61 500 lei.

În același context, a fost a decis cuantumul creditului fără dobîndă acordat concurenţilor electorali la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

În acest fel, pentru fiecare partid politic, organizaţie social-politică şi bloc electoral, în cazul alegerilor parlamentare în circumscripţia naţională  valoarea acestuia este de 50 000 lei, iar pentru candidaţii la funcţia de deputat în Parlament, desemnaţi de partide politice, organizaţii social-politice şi blocuri electorale, precum și pentru  candidaţi independenţi, în cazul alegerilor parlamentare în circumscripţii uninominale – 10.000 lei.