Consulatul General al Rusiei la Odesa a solicitat oficial Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei să clarifice situaţia legată de sechestrarea de către autorităţile ucrainene a petrolierului rusesc “NEYMA”, care, la sfârşitul anului trecut, a blocat mai multe nave militare ucrainene în strâmtoarea Kerci.

“Nu am primit (din partea Ucrainei, n.red) documente oficiale cu privire la sechestrarea petrolierului. Consulatul General al Federaţiei Ruse la Odessa a trimis o notă Ministerului de Externe al Ucrainei, solicitând clarificarea situaţiei” – potrivit serviciului de presă al Ambasadei Rusiei la Kiev.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susţine că petrolierul rusesc sechestrat în portul Ismail din regiunea Odesa a fost implicat într-un incident petrecut în noiembrie 2018 la intrarea în strâmtoarea Kerci, în urma căruia Rusia a capturat trei nave militare ale Ucrainei şi a reţinut 24 de marinari ucraineni.

Pe 25 iulie, echipajul petrolierului rusesc reţinut în portul Ismail a fost eliberat de autorităţile ucrainene, dar nava a rămas în custodie.